Nisseskæg i skovbunden
Prøv at kigge efter i skovbunden efter en våd nat med frost. Måske ser du et af de mærkeligste fænomener i den danske vinternatur: Nisseskæg.

(Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

(Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Et af de mærkeligste vinterfænomener i den danske natur møder man i skovbunden, hvor der ligger døde grene fra løvtræer, specielt bøg, ask eller rødel.

Det forekommer på klare morgener, hvor temperaturen lige har lusket sig ned under frysepunktet – helst efter en våd nat.

Svampe mistænkt for at stå bag nisseskæg

Ud af det rene ingenting vokser kæmpemæssige iskrystaller ud fra barkløse partier på grenene. Krystallerne kan blive over 5 cm lange og ligner fint kartet uld eller vat.

Eftersom fænomenet ofte ses på træstykker, der er inficeret af svampene smuk bævrehinde eller barksprænger, har svampene været mistænkt for at medvirke til krystaldannelsen.

Imidlertid er forklaringen rent fysisk. Når svampet træ fryser langsomt udefra, fryser vandet i de yderste porer til is. Vandet længere inde i træet kommer derved under tryk og presser isen udefter.

Processen fortsætter, så længe der er vand inde i træet. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.