Nat med sankthansorme
Når man i denne tid færdes udenfor ved midnat, og det sker jo, skal man ikke blive forskrækket, hvis der pludselig ligger små grønne lys inde i vegetationen – sådan nogle fluorescerende lys, som ligner noget fra en anden planet. Her er forklaringen.

Du har måske prøvet at gå en aftentur på denne tid af året, og pludselig fået øje på nogle små grønne lys inde mellem de mørke blade på bevoksningen. Det kan måske mse mystisk eller fremmedartet ud, men du kan være helt rolig.

Hvis du går tættere på, vil du opdage, at lyset udsendes fra bagkroppen af en 1½ cm lang orm af en slags. Går du helt tæt på, vil du se seks ben, der afslører, at det faktisk er en bille – en sankthansorm.

Det er hunnen, der lyser. Hun mangler vinger og lyser natten igennem for at tiltrække de vingede hanner, som kan se hende på flere hundrede meters afstand! Lyset dannes i nogle kamre i bagkroppen, hvor stoffet luciferin bliver iltet ved hjælp af et enzym, der kaldes luciferase.

Sankthansormen er desværre kun ret lokalt udbredt i Danmark. Den lever næsten udelukkende af husbærende snegle, som den bider og indsprøjter fordøjelsesenzym i, inden sneglen bliver slubret op.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: