Lyset styrer nældesommerfuglen
Nældesommerfugle optræder i to generationer hvert år, afhængigt af, hvornår på året de er født. Og de to generationer ser vidt forskellige ud.

(Foto: Lars Bøgh)

(Foto: Lars Bøgh)

Sollyset påvirker utallige hormonelt styrede processer i naturen, også når det gælder dyrs udseende, for eksempel nældesommerfuglens. Denne spinkle sommerfugl optræder normalt i to generationer hvert år, men med så forskelligt udseende, at man skulle tro, der ikke var tale om samme art.

Årets første nældesommerfugle er orange med sorte pletter, og de er på vingerne fra maj til ind i juni. Fra medio juli er det anden generation man ser, og nu som sorte sommerfugle med lyse og orange linjer.

Variationen skyldes lysets påvirkning. Larver, der vokser op i de lange, lyse sommerdage, bliver til de mørke sommerudgaver. Første generations larver har derimod ikke fået meget lys. De er vokset op i de korte efterårsdage og har overvintret i puppestadiet for først at klække som forårsbebuder.

Det er et åbent spørgsmål, om udviklingen af de to årstidsvarianter har været en fordel for arten, eller om den er en tilfældighed.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker