Lyng er lækkert
Der er stadig ikke meget mad til dyrene udenfor. Men lyngen er der, og det er en god næringskilde. Hjortene lægger da også en lille gave, efter de har spist.

Her ses en bunke hjorteafføring oven på lyngen. (Foto: Thomas Secher Jensen)

Her ses en bunke hjorteafføring oven på lyngen. (Foto: Thomas Secher Jensen)

På denne tid af året er der ikke meget at komme efter for de planteædende dyr. Løvet er faldet, græsset er vissent, bærrene rådne og frøene ædt. De overvintrende dyr må overleve på anden føde.

For de to store hjortearter, krondyr og rådyr, er lyng en let tilgængelig fødekilde. Vist spiser de også andre planter – rådyret nipper tynde løvtrækviste og brombærblade, krondyret hærger landmændenes rapsmarker og vintersæd.

Lyng giver hjortene mad

Trods hårde blade og seje kviste er lyng en god næringskilde. De proteinrige skud er attraktive, og det ses tydeligt, når hjortene har været der. En undersøgelse har vist, at rålam på heden vokser langt hurtigere end de, der lever i skoven.

Lyngen er på retur mange steder i Danmark pga. overgødskning med kvælstof, der falder med regnen og skyldes afdampning fra landbrug. Men hvor lyngen trives, trives hjortearterne. Ikke underligt, at krondyr og rådyr flokkes på heden omkring plantagerne i Midt- og Vestjylland. Her er der samtidig god dækning og fred for mennesker.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.