Lossen er løs igen
En los er løs i Danmark. Vi har haft dem før - og i Sverige og Norge har de flere tusinde.

Siden 24. september har en los som denne været på fri fod, efter den løb væk fra sin opdrætter i Vindskov i det østjyske. (Foto: Alain Pons)

Siden 24. september har en los som denne været på fri fod, efter den løb væk fra sin opdrætter i Vindskov i det østjyske. (Foto: Alain Pons)

Der var engang, hvor en los, som den der er på fri fod vest for Aarhus, ikke ville have givet overskrifter. Dels selvfølgelig, fordi der ikke var aviser, men også fordi den europæiske los var en naturlig del af den danske dyreverden.

Det sidste spor af los på Øerne er en klo i en æske fra en begravelse i bronzealderen.
I det vilde Jylland levede der los noget længere, men til sidst var den udryddet overalt i landet og er ikke set siden.

Tusinder af losser i Sverige og Norge

De er heldigere i Sverige og Norge, hvor de seneste optællinger viser en samlet bestand på et par tusinde dyr.
At los forekommer i vore nabolande i de mængder, vil være en overraskelse for mange. Losser er sky og meget vanskelige at tælle, og eksperter mener, at tallene er en del i underkanten.
Én los gør ingen bestand, og et undsluppet fangenskabsdyr, der er vant til at få sin mad på dåse, vil sikkert have alvorlige problemer med at omstille sig til det frie liv.
Skulle lossen komme igen i Danmark, som det er sket i flere europæiske lande, vil det ikke være et problem i forhold til mennesker. Der er så vidt vides slet ingen tilfælde af, at europæisk los har angrebet mennesker.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.