Larver i ligusterhækken
Aftensværmeres larver er fantastiske at se på. Netop nu kan du få et blik af det, der senere bliver til 'nattens kolibri', som elsker at labbe nektar i sig.

En oppustet - måske skræmt - larve i ligusteren. (Foto: Lars Bøgh, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

En oppustet - måske skræmt - larve i ligusteren. (Foto: Lars Bøgh, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Mens aftensværmerne er færdige med at flyve for denne gang, er sensommeren den rette årstid til at se nærmere på deres larver, og de er mindst lige så fantastiske.

Helt hen i oktober kan man finde de imponerede larver i færd med at æde sig store og fede. Her er det en larve af ligustersværmeren, som man finder på bl.a. liguster og ask, hvor den er godt camoufleret.

Noget eller nogen må have forstyrret larven, og det har fået den til at puste sig op, trække hovedet ind i kroppen og rejse sig truende. Den satser helt klart på at få forstyrreren på andre tanker.

Larver overvintrer i jorden

Om kort tid er de sidste larver klar til at forpuppe sig. Så bliver de rastløse, og farven hen over ryggen ændrer sig til orange. De overvintrer i jorden som pupper og klækkes omkring Sankt Hans.

Så når de blomstrende kaprifolier atter krydrer aftenluften med deres fantastiske duft, kan man se de store aftensværmere svirre som små kolibrier i luften med snablen dybt begravet i blomstens kronrør, mens de labber nektar i sig.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.