Krognæb: Russiske gæster i haven
Når maden er knap på den russiske tajga og i det nordlige Skandinavien, kan danske haver få besøg af krognæb, der søger hertil i jagten på føde

Rønnebærrene er ikke sure for krognæb. Det er faktisk dens livret. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Rønnebærrene er ikke sure for krognæb. Det er faktisk dens livret. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Rønnebær er ikke sure for krognæb, som er en stor og karakteristisk finke med kraftig bygning og lang hale.

Om vinteren søger fuglen gerne ind til byen for at finde bær, og den er især glad for rønnebær, men spiser også skud, knopper og frø fra grantræer, især nordmannsgran.

Der er gode chancer for at opleve den på tæt hold, da den er tillidsfuld af natur. Man kan – meget ukarakteristisk for vilde fugle – komme helt tæt på, uden at den flyver væk.

Krognæb flyver langt efter mad

Krognæb findes normalt i det subarktiske bælte med de store nåleskove. Er der mad nok, bliver de nordskandinaviske bestande i yngleområderne for at overvintre, men hvis fødegrundlaget svigter, kan fuglene foretage lange træk.

Sådanne bevægelser kan føre fuglen helt til Danmark, som det er sket i år, hvor den største invasion af krognæb i nyere tid indledtes i efterårets sidste dage.

De helt store forekomster involverer i øvrigt ikke alene de nordskandinaviske bestande, men også mange fugle fra Rusland.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.