'Kønsorgan-aliens' infiltrerer bi-kolonier
Nogle jordbier virker p.t. en smule sløve. De er inficeret med en parasit, som lever på bien både før og efter puppestadiet. Efter endt puppestadie bliver parasitten til ét stort kønsorgan på bien.

Jordbierne er lidt sløve, når de er inficeret af den lille viftevinge-parasit. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Jordbierne er lidt sløve, når de er inficeret af den lille viftevinge-parasit. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Hvis man lige nu kommer forbi en koloni af jordbien Andrena vaga, vil man opdage, at nogle af bierne virker lidt sløve.

Kigger man nøje efter, ser man, at der mellem deres bageste bagkropsled sidder en lille orange klump.

Det er 'hovedet' af den nærmest formløse hun af viftevingen Stylops mellitae. Hun har levet størstedelen af sit liv som endoparasit inde i bi-larven.

Ender som ét stort kønsorgan

Efter endt puppestadie sidder viftevinge-hunnen nu som ét stort kønsorgan og frigiver feromoner, som skal tiltrække flyvende viftevinge-hanner.

Når parringen er overstået, udruger viftevinge-hunnen et stort antal bittesmå primærlarver, som kastes overbord i de blomster, som bien besøger.

Når en ny, uinficeret hun af jordbien kommer forbi blomsten og slæber pollen med hjem, får hun primærlarver med i købet.

Jordbien bliver steril af parasitten

Hjemme i ynglegangene inficerer primærlarverne biens larver og gennemgår derefter den et-årige parasit-udvikling, der kulminerer næste forår.

Det tager ikke livet af jordbien, men gør den steril – så alien, go home! 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.