Klitgraveedderkopper forstår sig på hjemlig hygge
Klitgraveedderkoppens afkom begynder så småt at klækkes nu, og når det sker, myldrer de op på ryggen af deres mor. Der bliver de siddende, indtil de skifter hud for første gang.

Klitgraveedderkoppen bor i huler, og om foråret spinder hunnen en ægkokon, hvor hun lægger omkring 100 æg. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Klitgraveedderkoppen bor i huler, og om foråret spinder hunnen en ægkokon, hvor hun lægger omkring 100 æg. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Intet syn er hyggeligere end en flok lappedykkerunger, der for en kort stund holder hvil på mors ryg ude midt på søen.

Det skulle da lige være, hvis man hjemme i haven møder klitgraveedderkoppen – en hurtigtløbende jagtedderkop på en centimeters længde, som har brune, beige og kridhvide tegninger.

Den findes på sandede arealer overalt i landet og er meget almindelig.

Edderkoppens afkom sidder på ryggen en uge

Klitgraveedderkoppen bor i en hule i jorden, og sidst på foråret spinder hunnen en ægkokon, hvori hun lægger omkring 100 æg.

Kokonen anbringes i hulen, og hunnen sidder vagt ovenover og angriber alle fredsforstyrrere.

Når æggene klækkes, åbner hunnen kokonen, og 'ungerne' myldrer straks op på mor, hvor de nu sidder, indtil de skifter hud første gang.

Det sker normalt efter en uges tid. Når de små har forladt hunnen, er de overladt til sig selv, og hvis hunnen er frisk og rask, kan hun sagtens finde på at etablere endnu et kuld.

Det er hjemlig hygge!

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker