Kål på stranden
Der vokser gratis mad på de danske strande. Tag kurv med og pluk løs, så har du ingredienser til en lækker salat.

Strandkålen kan laves som salat eller serveres i selskab med en god bøf. (Foto: Bo Skaarup)

Strandkålen kan laves som salat eller serveres i selskab med en god bøf. (Foto: Bo Skaarup)

Kan du lide kål? Så venter der spændende smagsoplevelser langs de danske stenstrande.

Strandkålen er ikke blot en smuk og nærende plante for kålsommerfugle, hvis larver æder blade og blomsterknopper, men også for mennesker. I England dyrkes strandkålen i haver, i Danmark vokser den vildt på strandene tilgængelig for alle, som vil smage.

Kålen vokser bedst på stenede strande

Strandkålen trives bedst på stenede og grusede strande i Østjylland og på Øerne, hvor opskyllet rådnende tang giver næring til planterne i et ellers næringsfattigt strandmiljø. De blomstrer i juni og juli og afsætter sidst på sommeren enfrøede frugter, som spredes med vinden eller flyder på havet til nye kyster.

Strandkålen skal tilberedes helt enkelt. Pluk bladene af stænglerne, hakkede dem fint og vend dem i smeltet smør, så er kålen klar til selskab af en god bøf. Du kan også servere kålen som frisk salat. Pluk kun til eget forbrug, lad resten stå.
 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.



Det sker