Hornfisken er havets hurtigste til sex og jagt
Hornfisken rejser ind mod den danske kyst for at have sex i det lavvandede ålegræs. Det skal gå stærkt - hornfisken vil nemlig hjem til Atlanterhavets dybder hurtigst muligt.

Hornfisken kan blive op til 1,2 meter lang og veje op til to kilo. Og så er den en fremragende spisefisk, selvom dens ben kan se farlige ud (Foto: Bo Skaarup).

Hornfisken kan blive op til 1,2 meter lang og veje op til to kilo. Og så er den en fremragende spisefisk, selvom dens ben kan se farlige ud (Foto: Bo Skaarup).

Hornfisk (lat. Belone belone) fra Atlanterhavets dybder vandrer netop nu tæt under kysten i de indre danske farvande. Lavvandede ålegræs- og tangbælter er målet for deres rejse. Der står sex på dagsordenen!

Leg, lyst og gydning fra morgen til aften, inden jagten igen går ind på at æde sig mæt i fiskeyngel, tobis og krebsdyr. Hornfisken er hurtig i et og alt – hurtig til sex, til jagt og hurtigt væk igen fra de danske kyster. For hen i september forsvinder fisken tilbage til Atlanterhavets dybder.

”Sommerferien” i de indre danske farvande er slut, og tilbage er kun ynglen fra årets gydninger. Overladt til sig selv. Kun de grådigste og hurtigste overlever.

Fisken har grønne ben

Hornfisken er en stimefisk og bliver op til ca. 1,2 meter og 2 kilo. Den lever tæt på overfladen og er en fremragende spisefisk, selvom de grønne ben afholder mange fra at spise den.

Farvningen skyldes stoffet biliverdin, som også findes hos fugle, krybdyr og mennesker. Det er et helt almindeligt nedbrydningsprodukt, som vi normalt ikke bemærker, undtagen når vi slår os. Det er nemlig biliverdin, der giver os ”blå mærker” ved nedbrydningen af blodansamlinger under huden.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.