Hestepæren - møgbillernes paradis
Har du nogensinde sparket til en hestepære? Prøv det - der kunne meget vel være en kæmpe koloni af spændende møgbiller, der løber og graver rundt.

Mmmh. Billerne lever i hestepærer. Det er svært at forestille sig det, men de elsker det, fordi gødningen er så næringsholdig. (Foto: Morten D. D. Hansen)

Mmmh. Billerne lever i hestepærer. Det er svært at forestille sig det, men de elsker det, fordi gødningen er så næringsholdig. (Foto: Morten D. D. Hansen)

Når man ude på overdrevet vender en frisk hestepære eller tre, kan man være heldig at se en bille, som straks søger skjul nede i gødningen. Jo mere man splitter pæren ad, des flere biller får man øje på. Men det er først, når man hælder hestepærerne i vand, og billerne kommer op til overfladen, at man bliver klar over, hvor mange møgbiller, der kan være i hestegødning sådan en septemberdag: Op til 1.000 individer i et kg!

I dag er der færre lorterestauranter

Disse ufatteligt mange biller lever alle af den ekstremt næringsholdige tarmsaft, som friske hestepærer indeholder. Desværre er Danmarks fauna af gødningsbiller blevet dramatisk reduceret i de seneste 50 år.

Årsagen er først og fremmest, at der i dag kommer langt færre husdyr på græs end i gamle dage. Det betyder mindre mad til billerne. Ydermere bliver mange græssende husdyr behandlet med ormemidler, som gør gødningen uspiselig for insekter. Der er kort og godt langt mellem gode lorterestauranter.
 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.