Har du set det? Gråænder spiser fisk
Ænderne rapper i Danmarks søer. Brød plasker ned i vandet og slugt på stedet. Men det er ikke kun brød, de napper i sig.

Ænder spiser ikke kun af planteføde. Også kød som fisk og andre vanddyr. Dog bliver sådan en fisk her ikke slugt på én gang. (Foto: Jens Petersen)

Ænder spiser ikke kun af planteføde. Også kød som fisk og andre vanddyr. Dog bliver sådan en fisk her ikke slugt på én gang. (Foto: Jens Petersen)

Gråanden lever hovedsageligt af planteføde. Dens meget varierede menukort byder bl.a. på masser af agern, korn, græs og vandplanter – og franskbrød. Men der er faktisk også kød på menuen.

Krebsdyr, frøer, ferskvands- og vandremuslinger er blandt delikatesserne – sammen med insekter og mus! Og som man kan se her, går gråænder heller ikke af vejen for at snuppe en fisk i ny og næ.

Der er selvfølgelig grænser for, hvor store dyr de kan sluge. Denne her røg ikke ned lige med det samme.

Gråandens ællinger lever af animalsk føde

Det er ikke kun de voksne ænder, der forsyner sig med kød. I de første uger lever ællingerne stort set kun af animalsk føde. De fanger selv alt, hvad der rører sig af små vanddyr.

I forhold til andre ænder spiser gråanden meget forskelligartet føde – og det er netop en af årsagerne til dens store udbredelse.
 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker