Guldsmede trodser kulden
Ved hjælp af skiftevis 'glideflugt' og aktiv flyvning kan guldsmede holde varmen, selv når efterårets kolde nætter tager fat.

Guldsmede lever lige i vandkanten af mindre vandhuller, hvor de fanger små insekter og forsøger ikke at blive fanget af frøer eller fisk. (Foto: Kent Olsen/Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Guldsmede lever lige i vandkanten af mindre vandhuller, hvor de fanger små insekter og forsøger ikke at blive fanget af frøer eller fisk. (Foto: Kent Olsen/Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Selv om vi er kommet langt hen på efteråret, kan man stadig møde flyvende guldsmede i naturen. Og det på trods af, at de er vekselvarme dyr, som ikke kan opretholde en konstant kropstemperatur.

Men det er der råd for. Efterårs-mosaikguldsmeden, der tilbringer det meste af sin aktive periode flyvende, kan nemlig ændre sin kropstemperatur under flyvning. Den justerer varmeudviklingen fra stofskiftet ved skiftevis at bruge glideflugt og aktiv flyvning. Samtidig kan den mindske varmetabet ved at kontrollere cirkulationen af kropsvæske mellem bryst og bagkrop. Større guldsmede kan på den måde holde en kropstemperatur, der er højere end den omgivende luft.

Flyvemusklerne i brystet udgør over 60 procent af guldsmedes kropsvægt, og det er primært her, varmeudviklingen sker. Kommer man tæt på guldsmede om efteråret, kan man derfor ofte opleve, at de svirrer ekstra med vingerne i korte intervaller – netop for at holde varmen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.