Guldsmede lever livet farligt
Livet som guldsmed er ikke altid let - blandt andet skal de passe på ikke at blive fortæret af en artsfælle.

Guldsmedenes liv er fuld af farer. Til højre æder en stor farvevandnymfe en nyforvandlet artsfælle. (Foto: Tekst & foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Guldsmedenes liv er fuld af farer. Til højre æder en stor farvevandnymfe en nyforvandlet artsfælle. (Foto: Tekst & foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Hvis en voksen guldsmed undgår at blive spist, kan den – i godt vejr – leve op til to måneder. Normalt lever guldsmedene dog ikke længere end en blot uge eller to, og de største arter lever i gennemsnit lidt længere end de mindste.

Allerede ved det sidste hudskifte omkommer en del, fordi de sætter sig et sted, hvor vingerne på grund af pladsmangel ikke kan foldes helt ud.

Hærder vingerne i en forkert vinkel, bliver den voksne guldsmed aldrig flyvedygtig.

Regn kan være katastrofalt

Dårligt vejr med langvarig regn kan være katastrofalt for nyforvandlede individer. I deres første døgn er de bløde og derfor særligt følsomme over for fugt. Alle guldsmede har brug for varmt vejr, før de kan flyve rundt efter føde.

Farerne lurer lige om hjørnet. Edderkopper spænder deres net ud i vegetationen omkring vandhullerne, hvor guldsmedene jager deres føde. Og – som det fremgår af billedet – er kannibalisme ikke et ukendt fænomen hos guldsmede. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.