Guldsmede kan stå på hænder
Guldsmede kan både stå på hænder og lave drivhus med vingerne. Se hvordan.

Den blå guldsmed i underkanten af 10 cm lang og opholder sig tit i nærheden af sø, mose eller skov. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Den blå guldsmed i underkanten af 10 cm lang og opholder sig tit i nærheden af sø, mose eller skov. (Foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

På solrige dage kan man af og til se guldsmede stå i obelisk-positur ligesom stor hedelibel på billedet herover og til højre. Det gør de for at forhindre overophedning.

Kroppens eksponering for solens stråler minimeres ved at hæve bagkroppen, indtil spidsen peger direkte mod solen, og vingerne stilles, så de reflekterer varme væk fra kroppen.

Guldsmede kan også lave drivhus

Guldsmede kan også øge kropstemperaturen ved at ændre vingernes stilling, så de i stedet reflekterer solens stråler ind på kroppen, eller – når guldsmeden sidder på en varm overflade – så vingerne danner et drivhus over brystkassen.

Når solen står lavt på himlen, maksimerer guldsmede solindfaldet ved at hæve og sænke kroppen, for at strålerne kan komme vinkelret ind på organerne. Selv om det til tider kan ligne obelisk-positur, så er formålet altså det modsatte.

Men når f.eks. lille blåpil (tv.) under bevogtningen af sit territorium indtager en obelisk-lignede stilling, så er det for at vise den blålige signalfarve på bagkroppen frem og altså kun for at markere sig.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: