Glenten er dyreparkens skraldemand
I Skandinavisk Dyrepark har man kunnet byde på et meget betydningsfuldt fænomen denne vinter: 40 overvintrende røde glenter. Fuglene hjælper med at rydde op efter rovdyrendes måltider - nøjagtig som i naturen.

Skandinavisk Dyrepark har denne vinter haft ikke mindre end 40 af de smukke røde glenter til at overvintre. (Foto: Morten D. D. Hansen/Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Skandinavisk Dyrepark har denne vinter haft ikke mindre end 40 af de smukke røde glenter til at overvintre. (Foto: Morten D. D. Hansen/Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Isbjørneungen Siku fra Skandinavisk Dyrepark har i den forløbne vinter fyldt meget i mediebilledet, og den er da også ufattelig kær.

Men rent naturhistorisk set har dyreparken faktisk budt på et langt mere betydningsfuldt fænomen denne vinter, nemlig hele 40 overvintrende røde glenter.

Den røde glente, som er en ådselædende, slaskevinget rovfugl med kløftet hale, er en ret sjælden ynglefugl i Danmark. Siden genindvandringen omkring 1970 er bestanden nu nået op på omkring 100 par.

Glenten hjælper med at rydde op

Normalt trækker disse fugle til det sydvestlige Europa om efteråret, men i de seneste årtier har flere og flere fugle valgt at blive i yngleområdet året igennem – bare der er mad nok.

Det er der i dyreparken på Djursland, hvor fodringen af bjørne og ulve hver dag kaster lidt kødrester af sig.

Derved hjælper glenterne med at rydde op efter rovdyrenes måltider – akkurat som de gør ude i den vilde natur.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: