Fuglesang i februar
Musvitterne er allerede begyndt at fløjte i haven, selvom foråret synes langt væk. En solrig februardag er nok til at få hannerne i forårshumør.

Om vinteren tåler musvithannerne hinanden, fordi flokadfærden hjælper dem med at overleve. Men til foråret er de i hård konkurrence med hinanden igen. (Foto: Morten D.D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Om vinteren tåler musvithannerne hinanden, fordi flokadfærden hjælper dem med at overleve. Men til foråret er de i hård konkurrence med hinanden igen. (Foto: Morten D.D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Solen skal ikke skinne i mange minutter, før man i have og skov hører en klar og gennemtrængende fløjten, der siger: ’Giv tid, giv tid’.

Det er musvithannen, der synger i vinterkulden – den kan slet ikke vente, til det bliver forår. Temperaturen behøver ikke engang at være i plus.

Lyset får musvitten i omdrejninger

Kun lysintensiteten er afgørende for, hvornår musvitterne begynder at synge. Det skarpe lys på en solrig februardag påvirker musvittens hjerne og sætter gang i hormonproduktionen.

Nu skal territoriet etableres, og det gælder om at markere sig højlydt for at holde andre hanner væk.

Klar til at tage kampen op med andre musvithanner

De seneste par måneder har musvithannerne ellers tålt hinandens selskab og turneret skoven tynd efter føde sammen med mange andre arter af småfugle. Flokadfærden er især en fordel i den kolde tid, hvor fuglene helst ikke skal spilde tid på at lede efter føde, der hvor andre lige har spist.

Men når man hører musvitten synge i februar, er den klar til at tage konkurrencen op med de andre syngende musvithanner om de bedste territorier.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker