Fuglene skal ikke fodres om foråret
Småfugle nyder uden tvivl godt af fedtkugler og frø i haverne vinteren igennem. Men to nye undersøgelser tyder på, at fortsætter man fodringen ind i foråret, kan det få uventede konsekvenser for fuglene.

De fodrede fugle bruger for mange kræfter på at forsvare foderbrættet og for lidt tid på at finde en god mage. (Foto: Morten D. D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

De fodrede fugle bruger for mange kræfter på at forsvare foderbrættet og for lidt tid på at finde en god mage. (Foto: Morten D. D. Hansen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Mange studier har vist, at vinterfodrede fugle er i topform og lægger deres æg tidligere end ikke fodrede fugle. Men til forskernes store overraskelse fik mejser, der blev fodret tidligt på ynglesæsonen, betydeligt mindre kuld end fugle, der selv skulle finde deres føde. Desuden var andelen af klækkede æg mindre i de små kuld.

En årsag kan være, at fodrede fugle bruger for mange kræfter på at forsvare foderbrættet og for lidt tid på at finde en god mage.

En anden årsag skal måske findes i registreringen af, at fodrede hanner gik i gang med at synge tyve minutter senere end hanner, der ikke blev fodret. De kom for sent til den tidlige morgensang, som er meget vigtig for fuglene. For på det tidspunkt, skal de forsvare deres territorium og tiltrække hunnerne – og ikke bruge deres tid på at æde!

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.