Fuglene gør klar til fest
Selv om februar ikke er særlig festlig i naturen, ser mange fugle allerflottest ud i denne tid.

Hannen sørger for at fjerdragten er passet og plejet, så han kan fremstå som en attraktiv mage. (Foto: Kent Olsen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Hannen sørger for at fjerdragten er passet og plejet, så han kan fremstå som en attraktiv mage. (Foto: Kent Olsen. Naturhistorisk Museum, Aarhus.)

Hannerne skal ud og finde en mage og er ved at gøre sig klar til de kommende erobringstogter.

Hannens fjerdragt har længe set lidt tarvelig ud, men nu sættes der knald på farver og kontraster, så han kan blive en attraktiv mage. Fjerdragten bliver pudset og plejet. Musvit- og edderfugle-hanner stråler om kap om hunnernes gunst.

Hunfugle arbejder på kampvægten

Imens bruger hunnerne al deres tid på at opnå den rigtige 'kampvægt' til forårets strabadser. Det koster meget energi at producere 5-10 æg, og i rugetiden kan hunnerne miste helt op til 40 procent af kropsvægten. Så det dur ikke, at begynde ynglesæsonen uden sul på kroppen.

Desværre er der nu næsten ingen frø og frugter tilbage i naturen. Temperaturen i februar og marts har derfor stor betydning for, om de tidligste insekter kommer frem og sørger for, at fuglenes yngletid bliver en fest.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.



Det sker