Fuglelopperne er klar til angreb
Når forårssolen skinner, kan man nogle gange se hindredvis af små sorter pletter rundt om hullet i en redekasse. Det er fuglelopper, der kan finde på at kaste sig over alt der kommer indefor rækkevidde.

På lune forårsdage, hvor solen stråler klart, kan man ofte opleve et sælsomt syn på havens redekasser. 

Området omkring indflyvningshullet kan være dækket med i hundredvis af små, sorte pletter. Går man lidt tættere på, begynder de at bevæge sig, og nogle drister sig endda til at gå til angreb og springe op i hovedet på en – så de er altså ikke nemme at fotografere.

De små pletter er den nye generation af fuglelopper, som har overvintret i redematerialet fra sidste sommer. I undersøgelser af musvitreder har man talt op til tusind voksne fuglelopper og over 10.000 larver i en rede!

Når der er mange fuglelopper i en rede, går det hårdt ud over hele kuldet. De blodtørstige lopper sætter sig overalt – måske mange hundrede på hver unge. Det svækker ungerne og gør dem letmodtagelige over for sygdomme, og dermed har de større risiko for at dø end unger, der vokser op i en mindre befængt rede.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: