Fugle manøvrerer bedst om morgenen
Det kan godt være hårdt at stå tidligt op, når det er koldt udenfor. Men de små fugle er morgenfriske - de flyver nemlig bedst om morgenen.

Fugle sidder ikke bare og venter på at få mad ned i næbet. Så du skal ikke føle dig tvunget til at fodre. Men de bliver nok glade for det alligevel. (Foto: Morten D.D. Hansen)

Fugle sidder ikke bare og venter på at få mad ned i næbet. Så du skal ikke føle dig tvunget til at fodre. Men de bliver nok glade for det alligevel. (Foto: Morten D.D. Hansen)

Mange har nok hørt, at hvis man først er begyndt at fodre fuglene, skal man blive ved, ellers dør de stakkels fugle af sult.

Intuitivt forekommer det at være noget sludder. Det kan jo ikke være en brugbar livsstrategi at sidde og vente ved et tomt foderbræt.

At det også er en myte, er nu dokumenteret.

Fugle planlægger dagen

Ved at følge småfugle elektronisk har man vist, at de om vinteren starter dagen med at tage en runde til deres fourageringspladser. Måske med et par afstikkere for at finde nye spisesteder.

Det virker, som om de planlægger dagen. Selv når der er rigeligt med føde et sted, tager de lige runden.

Så begynder spisningen, og det er seriøst. Små fugle kan godt tabe 10 procent af deres kropsvægt i løbet af en vinternat. Her ligger formodentlig en del af forklaringen på, at de tager runden om morgenen – mens de er lette og har nemmere ved at undvige høge og andre dyr med fugl på spisekortet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker