Fra næb til næb i mere end 40 år
Lærer unge gulspurve at synge af de ældre fugle? Optagelser giver et svar.

Gulspurve bliver formentlig i det geografiske område, hvor de har lært at synge. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Gulspurve bliver formentlig i det geografiske område, hvor de har lært at synge. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

På Molslaboratoriets område blev der i 1963 og 1966 optaget 15 sangtyper fra gulspurve.

I 2010 blev alle gulspurve i området optaget. Det var spændende, om gulspurvene i 2010 sang nogle af de 15 sangtyper fra 1960'erne. I så fald ville disse sange være lært meget præcist fra næb til næb i 15-20 generationer.

Unge gulspurve lærer af de ældre

Det viste sig, at alle tre sangtyper fra 1963 og 6 af de 12 sangtyper fra 1966 stadig blev sunget af gulspurvene i 2010. Altså lærer unge gulspurve deres sange ved meget præcist at efterligne voksne hanner.

Disse såkaldte sonogrammer viser sange, som har overlevet fra fugle i 1960erne til fugle i 2010. (Grafik: Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Resultatet må også betyde, at fuglene oftest forbliver i det område, hvor de har lært at synge.

Måske har fuglesangen ændret sig

Først for omkring 50 år siden var der udviklet batteridrevne, bærbare båndoptagere, som gjorde det muligt at lave optagelser i naturen.

Det betyder, at vi nu begynder at have 50 år gammelt referencemateriale af bl.a. fuglestemmer. Dermed får vi mulighed for at undersøge, om der er sket ændringer i fuglesangen i perioden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: