Fluesnapperen: den anonyme fluefanger
Grå fluesnapper tiltrækker sig ikke meget opmærksomhed, bortset fra når den pludselig kaster sig ud og snupper flyvende insekter i luften. Den lille fugl er desuden en mester til at genkende sine egne æg.

Sidst i juli vender de gamle fugle næbbet mod syd efter et kort, men intenst sommerophold i Danmark. (Foto: Lars Bøgh, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Sidst i juli vender de gamle fugle næbbet mod syd efter et kort, men intenst sommerophold i Danmark. (Foto: Lars Bøgh, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

På en godt skjult afsats på muren ved min bagdør er et fluesnapper-par i fuld gang med at opfostre et kuld unger.

I løbet af kun 14 dage skal de fem unger i kuldet fedes op til at forlade reden.

Grå fluesnapper er ret anonym

Grå fluesnapper gør ikke meget væsen af sig.

Sangen er relativt spæd, og fuglens adfærd tiltrækker sig heller ikke større opmærksomhed – undtagen når den på akrobatisk vis kaster sig ud fra sin udkigspost og snupper flyvende insekter!

Genkender sine egne æg

I modsætning til de fleste andre småfugle er grå fluesnapper usædvanlig god til at genkende sine egne æg.

Man mener, at gøgen tidligere har snyltet på fluesnapperen – ligesom den gør hos for eksempel engpiber i dag – men at fluesnapperen over tid har udviklet en fabelagtig evne til at skelne gøgens æg fra sine egne – og dermed udkonkurrere gøgen.

Fluesnapperne ankom til min have fra tropisk Afrika i maj. Allerede i sidst i juli vender de gamle fugle næbbet mod syd efter et kort, men intenst sommerophold i Danmark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker