Fluer på skrump
Hvor de fleste fluer overvintrer som larve eller puppe, har klyngefluen udviklet en speciel strategi til at klare sig igennem den kolde tid som voksen.

Når foråret og varmen kommer, dukker klyngefluerne også op i titusindvis. (Foto: Morten D. D. Hansen/Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Når foråret og varmen kommer, dukker klyngefluerne også op i titusindvis. (Foto: Morten D. D. Hansen/Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Klyngefluen har en særlig teknik til at klare sig gennem den kolde tid på året.

I løbet af efteråret fylder klyngefluen nemlig bagkroppen med masser af fedt. Det er brændstof med højt oktantal, og det rækker til hele vinteren.

Efterhånden som foråret nærmer sig, skrumper den fedtfyldte flue ind og er til sidst kun en lille, indfalden sag – en skrumpeflue!

Varmen genopliver klyngefluerne

Lige nu kan man træffe de små klyngefluer inden døre i uopvarmede rum. Her sidder de dovne og kluntede fluer og venter på foråret.

Den første dag, hvor solen varmer rummet op, ”genopstår” fluerne på næsten mirakuløs vis og søger mod vinduerne i titusindvis – deraf navnet.

Lyden af klyngefluernes forårsfornemmelser summeres op i en grad, så den kan høres 10-20 meter væk.

Ud over klyngefluens næsten taglagte vinger og gyldne ”krøluldshår” kan den kendes på en umiskendelig duft af boghvedehonning – men kun hvis man maser den grundigt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: