Flagermus sover i dråbedragt
Der er ingen flagermus, der dykker efter dig i øjeblikket. Det er nemlig for koldt. I øjeblikket har de derfor skjult sig for vinterens kulde og er gået i dvale.

Perlerne på billedet er vanddråber fra de jyske kalkgruber, som vandflagermusene sover i. (Foto: Lars Bøgh)

Perlerne på billedet er vanddråber fra de jyske kalkgruber, som vandflagermusene sover i. (Foto: Lars Bøgh)

I den kolde årstid, når udbuddet af insekter bliver for småt, må flagermus – ligesom en del andre dyr – skifte strategi: enten flyve sydpå eller lægge sig til at sove.

Nogle russiske flagermus trækker faktisk langt mod syd til varmere himmelstrøg for vinteren, men vores hjemlige arter bliver.

Alle vores flagermus går i dvale. De putter sig på beskyttede steder som lofter, minegange, kældre og hule træer.

Kropstemperaturen er droslet ned fra de normale 35 grader celcius til at passe til omgivelsernes, stofskiftet er sænket til cirka 1 procent af det normale, og ”motoren” er sat i tomgang.

Flagermusene sover i vanddråbe-dragt

Vandflagermusene, som ses på billedet, overvintrer primært i de jyske kalkgruber ligesom en række andre arter. I gruberne er der fred og ro og en konstant temperatur på 8 grader celcius året rundt. 

Vandflagermus, der sidder tæt ved udgangen, bliver iført en dragt af perlende vanddråber fra luftens fugtighed.

Når det bliver forår, ”ringer” vandflagermusenes indre biologiske ur, og vi vil igen se dem jage lavt over vandoverfladen på søer og vandløb.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.