Eksplosiv dekoration
De fleste bomber skal du holde dig selv for ørerne for. Naturen har også små plantebomber. Men de larmer ikke. Dunhammeren forsøger nu med de sidste kræfter at puffe sine frø fra sig.

Sådan ser eksplosionen ud fra den lange brune dunhammer. (Foto: Christina Vedel-Smith / Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Sådan ser eksplosionen ud fra den lange brune dunhammer. (Foto: Christina Vedel-Smith / Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Der var intet øredøvende brag, da eksplosionen skete, men både dunhammeren og jeg havde været bedre tjent med, at den var sket udendørs ved det lille gadekær, hvor jeg i december havde plukket dunhammeren.

Blomsten, som vi finder så dekorativ, viser sig at være et sprængfarligt valg, når det gælder naturpynt til stuen – for tørringsprocessen bringer ”terroristen” frem i dunhammeren.

Dumhammer: Blomsten bomber aktivt

Når blomsterstanden er blevet godt gennemtør, er det tid for dunhammeren at sætte næste generation i verden.

Ligesom mælkebøttens frø er dunhammerens luftbårne, men i modsætning til mælkebøtten gør dunhammeren en aktiv indsats. Den eksploderer simpelthen og sender sine frø ud i luften med et ordentligt puf, hvorefter de bæres bort af vind og vand.

Aktionen mislykkedes denne gang – for der var hverken vind eller vand i min stue – kun en sky af små, fnuglette frø, der langsomt dalede ned.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker