Dragende dufte i vintermørket
Natsommerfugle kaldet frostmålere flyver rundt i vintermørket. Nogle gange er deres sidste syn... en julelampe.

En frostmåler er endt som måltid på julebordet hos en edderkop. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

En frostmåler er endt som måltid på julebordet hos en edderkop. (Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

På 'lune' decemberaftener kan man i billygternes eller gadelampernes skær se talrige lyse natsværmere flyve rundt. Selv om det kan synes som et mærkeligt tidspunkt at være aktiv på, giver det rigtig god mening.

Der er nemlig tale om de natsommerfugle, som kaldes frostmålere. Det er – som så ofte i naturen – udelukkende hannerne, der fjumser rundt. De er på jagt efter hunner, som udmærker sig ved at være næsten vingeløse og sidde stille rundt omkring på grene og træstammer.

Uvirksomme er hunnerne nu ikke. De lukker deres æggende duftstoffer, feromoner, ud i natteluften, og hannerne drages mod hunnerne - som fluer mod en frisk kokasse.

Endestation: Middagsbord ved julelampe

Om morgenen møder man dem tit, når de sidder og hviler ud på murværket efter nattens sværmeri. Af og til bliver de forvirret af kunstig belysning og ender som døde 'madpakker' i sektoredderkoppens spind.

Edderkoppen er nemlig ikke dum. Den ved godt, hvor den skal anbringe sine klæbrige tråde, nemlig i julelampens skær!

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.