Den sorte hekse-svamp
Keglevokshat mister farven, når den dør og kaldes derfor heksens hat. Du kan finde den i græsmarker - men den er måske giftig.

(Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

(Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

De fleste svampe rådner hurtigt væk, når de har tabt deres sporer og sikret næste generation.

Der er dog undtagelser, og en af dem er en meget overset svamp, som tilhører vokshattene. De er i det hele taget ret oversete, fordi de fleste arter gror på steder, hvor de færreste tænker på at se efter svampe. Desuden kræver mange af dem et næringsfattigt miljø.

Vokshattene er også ganske små, 2-10 cm høje, og derfor ikke lige noget, der er påfaldende på en langhåret græsmark.

Svamp ligner et sort lig

Svampene her hedder keglevokshat, og man ser dem ofte på overdrev og i gamle græsrabatter og økologisk drevne græsplæner. Som frisk er keglevokshatten fint farvet med rød hat. Imidlertid mister den hurtigt farven og bliver stående som et sort lig, der ser ud, som om den var dyppet i tjære.

Keglevokshatten er måske giftig – indbydende er den i hvert fald ikke – heller ikke som frisk, da overfladen er slimet. På engelsk kaldes den af indlysende grunde Witch’s Hat – heksens hat.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.