Danmark har haft besøg af 'flyvende snedronning'
Den er næsten helt hvid. En flyvende snedronning med en nærved mytisk status. Ismågen er kun set i alt seks gange i Danmark - men for ganske nylig dukkede den op igen.

Ismågen er netop blevet spottet for kun sjette gang nogensinde i Hanstholm. (Foto: Kent Olsen)

Ismågen er netop blevet spottet for kun sjette gang nogensinde i Hanstholm. (Foto: Kent Olsen)

Ismågen har blandt fuglekiggere en nærmest mytisk status. Det meste af året opholder den sig under barske forhold i pakisen og drivisen i Højarktis og søger kun ind til land for at yngle.

Arten regnes for at være den nordligst ynglende fugl overhovedet. Den etablerer sig på små, isfrie kystområder og stejle klippeflader, men også på så ekstreme steder som Indlandsisens bjergtoppe, de såkaldte nunatakker, og på flydende is-øer dækket af aflejrede sten og groft grus.

Nu holder fuglekiggere for alvor øje

Undtagelsesvist søger enkelte individer syd for drivisen og dukker op i Vesteuropa. I de seneste hundrede år er ismågen kun set seks gange i Danmark - sjette gang dog for ganske nylig, nemlig 21. december 2013, i Hanstholm. Ligeledes har vinteren i år bragt flere individer end normalt til vores nabolande.

Så nu holder fuglekiggere for alvor øje omkring vores havne, men i princippet kan ismåger dukke op over alt langs vores kyster. De lever af ådsler og bliver gerne, så længe der er føde.

Ring lige, hvis I ser den smukke gæst fra Nord!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker