Blå anemoner svinger pisken over myrerne
Den blå anemone får myrer til at foretage arbejdet med frøspredning for sig. Dette 'noget-for-noget'-princip gavner begge parter og er en vidt udbredt samlivsform i naturen.

Den blå anemone får ved hjælp af fedtholdige vedhæng lokket myrer til og sætter derefter de små arbejdsomme kræ til at sprede frø for sig. (Foto: Bent Nielsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Den blå anemone får ved hjælp af fedtholdige vedhæng lokket myrer til og sætter derefter de små arbejdsomme kræ til at sprede frø for sig. (Foto: Bent Nielsen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Allerede i det tidlige forår er de blå anemoners rodstængler fyldt med næring, og derfor når planten at skyde og blomstre, før træerne springer ud og lægger skovbunden i skygge.

Efter blomstring gælder det om at få frøene spredt væk fra moderplanten til nye områder, og det foregår på en helt speciel måde.

Den blå anemone er en af de planter, som får myrer til at gøre arbejdet med at sprede frøene. Fænomenet kaldes 'myrmekokori'.

Fedtet vedhæng lokker myrerne til

Planterne betaler naturligvis en pris for denne service.

På frøskallen udvikler de et fedtholdigt vedhæng, et såkaldt myrelegeme eller 'elaisom'. Det lokker myrerne til!

De bringer frøet med sig til tuen og fodrer deres larver med det nærende myrelegeme. Selve frøet efterlades uskadt som affald i en bunke i tuen eller udenfor.

Noget-for-noget-princippet gavner begge parter og er en vidt udbredt samlivsform i naturen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk