Bjørnedyret er en ekstrem overlever
Verdens mindste flercellede dyr, bjørnedyret, har eksisteret i op mod 540 mio. år. Og det er måske ikke så mærkeligt, for det lille dyr kan bl.a. overleve i udtørrede saltsøer, i Indlandsisen, på bjergtinder - og i din tagrende.

Den ser nuttet ud, men i virkeligheden er den en hård banan. Bjørnedyret, verdens mindste flercellede dyr, er kendt for at kunne overleve de mest ekstreme steder. (Foto: Reinhardt Møbjerg Kristensen, Statens Naturhistoriske Museum)

Den ser nuttet ud, men i virkeligheden er den en hård banan. Bjørnedyret, verdens mindste flercellede dyr, er kendt for at kunne overleve de mest ekstreme steder. (Foto: Reinhardt Møbjerg Kristensen, Statens Naturhistoriske Museum)

Verden er fuld af forunderligt liv – selv i ekstreme miljøer, hvor det burde være umuligt at overleve.

Bjørnedyr, verdens mindste flercellede dyr med en størrelse på mellem 0,05 og 1,5 millimeter, kan for eksempel overleve i udtørrede saltsøer, indefrosset i Indlandsisen, på 4,7 kilometer dybt vand og på bjergtinder i 6,6 kilometers højde.

Desuden kan bjørnedyret genoplives efter 120 år i dvaletilstand (kryptobiose), hvor de optræder i udtørret tilstand med et væskeindhold på helt ned til 1 procent.

Bjørnedyr har eksisteret 540 mio. år

Tagrender er hverken et særligt ekstremt levested eller spor eksotisk. Men lægger man en dråbe vand fra tagrenden under et mikroskop, kan man i de fleste tilfælde få det lille segmentdelte bjørnedyr at se.

Dyrene findes i klare vingummifarver som orange, rød og grøn, men lever ellers et ganske umærkeligt liv i for eksempel mos og lav, hvor de skaffer næring ved at udsuge plante- og dyreceller.

Bjørnedyrene har dokumenteret 100 millioner år på bagen, men man regner med, at de har eksisteret i ca. 540 millioner år.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: