Bierne elsker mælkebøttens dobbeltgænger
Bierne elsker den gule følfod. Den har masser af næring. Landmændende hader den, for den spreder sig og tager plads. Den kommer frem før mælkebøtten og nu er den på vej fra fugtige afkroge.

Planten hedder følfod og ligner mælkebøtten ret meget. Men følfoden kommer først frem i det danske vejr.

Planten hedder følfod og ligner mælkebøtten ret meget. Men følfoden kommer først frem i det danske vejr.

Blomstrende følfod er blandt de første gule blomster, der virkelig varsler forårets komme. Den dukker frem fra fugtige, lysåbne flader, fx vejrabatter, lidt før mælkebøtterne tager teten.

Hos følfod kommer blomsten først, senere dukker de små hestehov-lignende blade frem.

Proteinholdig pollen og nektarfyldt

Følfod er populær hos honningbierne her i foråret. Blomsten tilbyder en hæderlig mængde sukkerholdig nektar og masser af proteinholdig pollen på en årstid, hvor der endnu ikke er et overskud på det marked.

Sukker og protein er forudsætningen for at få sat skub i bi-familiernes formering, så der kan blive masser af honning til biavleren. Så på lune dage, slæber bierne til huse!

Frø i alle retninger

Hos landmanden og havefolket er følfod derimod en pestilens. Følfod sender en hær af luftbårne frø i vejret, men også en række underjordiske udløbere i alle retninger. Udløberne ligger relativt dybt i jorden, og hvis man forsøger at trække dem op, knækker de, ligesom vi kender det med kvik-græs. På gode voksesteder kan udløberne vokse 3-4 meter på bare en vækstsæson.

Knækker rødderne kommer der en ny

Der skal kun et rodstykke på 1 cm til, før man har en ny plante. Så en gang fræsning med sønderdeling af rodsystemet kan bestemt ikke anbefales – med mindre man vil have flere følfod! Tidligere indgik følfod også i ”fattigmandstobak”, så måske kan man ryge den væk – men effekten er nok kun meget lokalt!

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.