400 bliver bidt af hugorme årligt
Solen er kommet frem, og naturen spirer. Vejret indbyder til gåture, men hold lige et vågent øje med, hvor du træder. Du kunne risikere at trampe på en sort hugorm.

Her ses en sort hugorm, som gemmer sig i græsset for musvåger og andre rovdyr.
(Foto: Morten D.D. Hansen/Naturhistorisk museum Aarhus)

Her ses en sort hugorm, som gemmer sig i græsset for musvåger og andre rovdyr. (Foto: Morten D.D. Hansen/Naturhistorisk museum Aarhus)

Indiana Jones hader dem, og han er ikke alene! Slangebid kan nemlig være dødelige, men er det næsten aldrig i Danmark.

Hugormen, som er vores eneste giftslange, har nemlig en relativt svag gift, som den holder nøje hus med.

Alligevel er hugormebid ofte en ubehagelig oplevelse med kraftig smerte, hjertebanken, ubehag og blåfarvning af kropsdele. Dertil kan komme allergiske reaktioner.

Hugorme gemmer sig for os og andre fjender

Der registreres årligt op mod 400 hugormebid i Danmark, hvilket er mange – hugormens skyhed taget i betragtning.

Den ved, at den smager godt, og musvåger og andre større fugle tager gerne hugorme. Derfor vil hugormen næsten altid ligge tæt på skjulesteder som krat og højt græs, så den kan forsvinde i løbet af et splitsekund.

Men på kølige dage er hugormen sløv og når ikke altid at komme af vejen, inden man træder på den – og bliver bidt.

Og husk: Hugorme kan også være kulsorte! Snogen skal evig og altid have gule nakkepletter.
 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk