Vulkaner på Venus
Vores varme naboplanet Venus har efter alt at dømme stadig vulkansk aktivitet. Det viser målinger lavet af ESA-sonden Venus Express.

Vulkanen Idunn Mons med farver, der angiver temperaturen (Billede: ESA/NASA/JPL)

Vulkanen Idunn Mons med farver, der angiver temperaturen (Billede: ESA/NASA/JPL)

 

Er der stadig vulkansk aktivitet på Venus? Svaret på det spørgsmål kan nu besvares med et forsigtigt 'ja' takket være observationer lavet af den europæiske sonde Venus Express.

Sonden, der har kredset om Venus siden april 2006, har lavet observationer i infrarødt lys (varmestråling), der kan trænge gennem det tætte lag af skyer, som altid indhyller planeten. Ud fra observationerne har forskerne fundet ni områder på planetens i forvejen meget varme overflade, der er lidt varmere end forventet ud fra teoretiske beregninger.

Selvom der stadig er usikkerheder, er forskerne forholdsvis sikre på, at de ni varme pletter på Venus er områder over underjordiske magmakamre. Altså områder hvor der stadig er vulkansk aktivitet.

Ifølge forskerne er de varme områder næsten ikke blevet påvirket af vejr og vind, hvilket peger på en alder på højest 2,5 millioner år - de fleste muligvis yngre end 250.000 år. Selvom det lyder af meget, så der det kort tid på geologisk tidsskala.

For at finde ud af hvilke materialer på overfladen, der udsender den ekstra varme, vil forskere lave laboratorieeksperimenter, hvor forskellige materialer varmes op til venusianske temperaturer (500-600 grader Celsius) og deres infrarøde udstråling måles. Ved at sammenligne med målingerne fra Venus Express vil forskerne kunne afgøre hvilke materialer, der findes på overfladen af Venus.

Hvorfor er Venus så anderledes?

Fakta

Afsløringen af Venus' vulkanske aktivitet er en meget vigtig brik til puslespillet, der skal vise os, hvordan og hvorfor vores naboplanet har udviklet sig så radikalt anderledes end Jorden.

Det har længe været kendt, at der tidligere har været vulkaner i aktion på Venus, men at det stadig ulmer under planetens varme overflade giver os et nyt syn på den ugæstfri planet.

Antallet af kratere på Venus' overflade tyder på, at planetens overflade er blevet fornyet og forskerne er overbeviste om, at det er vulkansk aktivitet, der har været på spil. Indtil nu har det dog ikke været muligt at afgøre, om denne fornyelse er sket voldsomt og hurtigt eller mere langsomt og gradvist.

De nye observationer tyder mest på den sidstnævnte mulighed. Hvis denne tanke bliver bekræftet, så fortæller det os, at Venus' indre opbygning i højere grad må ligne Jordens end hvis fornyelsen af overfladen er sket hurtigt og voldsomt.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker