Voldsom stjernedannelse tømmer en galakse
I galaksen NGC 253 er der så voldsom stjernedannelse, at det smider gas helt ud af galaksen.

Her ses galaksen NGC 253 i synligt lys (til venstre) sammen med ALMA observationerne (til højre). Kilde: ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/J. Emerson/VISTA

Her ses galaksen NGC 253 i synligt lys (til venstre) sammen med ALMA observationerne (til højre). Kilde: ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/J. Emerson/VISTA

Stjerner bliver dannet fra store skyer af gas os støv, der ligger i galakser, men hvis stjernerne bliver dannet i en rasende fart, kan de nye stjerner tømme galaksen for gas, så der ikke er noget brændstof til næste generation af stjerner.

I NGC 253, også kendt som Billedhuggergalaksen, der ligger 11,5 millioner lysår fra Jorden, bliver der dannet nye stjerner i et meget højt tempo. De nye stjerner er meget varme og lyser meget kraftigt, og det kraftige lys blæser den gas, der omgiver den nye stjerne væk.

Fordi der er så mange nye stjerner, blæses gassen ikke kun et lille stykke væk, men helt ud af galaksen.

Opdagelse kan besvare stort astronomisk spørgsmål

Denne udstrømning af gas kan ikke ses med det blotte øje, da det er meget koldt og derfor ikke lyser. Derfor må man bruge teleskoper, der kan se det lys, vi mennesker ikke kan. 

Netop sådan et teleskop er det nye ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), der er en samling af 66 antenner – designet til at observere koldt gas.

ALMA observerede, at en stor mængde kold og tæt gas strømmede ud fra galaksens centrum. Denne udstrømning var så stor, at stjernerne faktisk tømmer galaksen for den gas, som de selv brugte som brændstof, da de blev dannet.

Denne udstrømning kan svare på et af de store spørgsmål indenfor astronomi: Hvorfor findes der ikke nogen supertunge galakser i universet?

For hvis stjernerne, der bliver dannet i en galakse, smider brændstoffet til næste generation af stjerner ud, vil den gas, der bliver smidt ud ikke blive til stjerner i fremtiden, og galaksen bliver ikke større.

Disse opdagelser blev lavet med et udsnit af ALMAs fulde række af antenner – kun 16 antenner blev brugt.

Forskerne håber nu på, at observationer med alle 66 antenner kan fortælle dem endnu mere om hvordan gas og stjerner opfører sig i galaksen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk