Vilde chimpanser efteraber hinandens opfindelser
Forskere har opdaget, hvordan en vild chimpanseflok har lært hinanden at bruge redskaber til at få fat i mere drikkevand. Det er første gang, man ser, hvordan en adfærdskultur kan udvikle sig i en vild chimpanseflok.

En vild chimpanseflok er blevet afsløret i, hvordan de lærer hinanden at bruge redskaber.

Flokken brugte mos og blade til at suge vand op fra vandhuller, hvorefter de drak af bladene og mossen. Det skriver BBC.

Når en abe så en anden bruge denne teknik, kunne de selv finde på at kravle op i træerne, hente blade og derefter bruge den samme teknik.

Andre kunne også finde på at snuppe mossvampen, når en anden chimpanse var færdig og selv bruge den på samme måde.

Det er første gang, man ser, hvordan en adfærdskultur kan udvikle sig i en vild chimpanseflok, og studiet er netop blevet udgivet i tidsskriftet PLOS Biology.

»Det kan måske lyde trivielt, men det er faktisk ikke noget, vi ser hos de chimpanser, vi hidtil har studeret. Vi var virkelig heldige med at opdage det,« siger Catherine Hobaiter fra University of St. Andrews, der har stået bag studiet, til BBC News.

En dominerende han fik flokken til at bruge mos

Da flokken først havde lært at mase en bunke blade sammen til en 'drikkesvamp', stoppede de ikke med at udvikle nye teknikker.

En dominerende han begyndte nemlig at bruge mos i stedet for bladene, og når de andre chimpanser så det, abede de efter. Mos blev den nye dille.

»De chimpanser, der så hannen bruge mos i stedet, lærte, hvordan man gjorde. Dem, der ikke så det, lærte det ikke. Det var et vidunderligt eksempel på social læring fra abe til abe,« siger Catherine Hobaiter til BBC News.

Det lyder åbenlyst, men det afslører faktisk, at chimpanserne lærer ved at se på, og at viden rejser fra chimpanse til chimpanse. Én ad gangen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker