Video: Talende hund siger nej til kennel
Eller hvad er det, der sker? Kan hunde forstå, hvad vi siger til dem, og kan de rent faktisk svare igen? Vi har vist en video af en talende hund til en forsker, som kommer med en forklaring på den søde vovses opførsel.

»Kom så, det er tid til kennelen,« siger ejeren. Hunden er tilsyneladende dybt uenig. (Video: John Ventresco)

»Kom så, det er tid til kennelen,« siger ejeren. Hunden er tilsyneladende dybt uenig. (Video: John Ventresco)

En video af en hund – en såkaldt husky – har bredt sig med rasende fart på de sociale medier.

Videoen viser en hund af racen Siberian Husky, kaldet 'Blaze', der på ryggen og med begge ben i vejret tydeligvis fortæller sin ejer, at den ikke har nogen som helst intentioner om at tage hen til hundekennelen.

Da ejeren ikke ser ud til, at han helt fatter hundens kropssprog, fortæller den søde vovse ham det sågar med ord.

»Noooo… Nooo!«, siger Blaze, hver gang ejeren spørger, om de skal hen til kennelen.

Men kan hunde tale? Og hvis ikke, hvad viser denne video så?

Det har vi bedt Björn Forkman, professor og biolog ved Københavns Universitets Institut for Produktionsdyr og Heste, om at give os et svar på.

»Det er jo helt klart, at huskyen ved, hvad der skal ske. Den har ikke lyst til at tage hen til kennelen. Det kan man tydeligt se på dens kropssprog,« siger Björn Forkman.

Nej, hunde kan ikke tale

Dog afviser professoren, at hunde kan tale.

»Nej, det kan de ikke,« siger han og forklarer, at der er mange andre dyrearter end hunden, der kan imitere vores ord. Men ingen af dem har dog den fjerneste idé om, hvad ordene betyder.

Men hvis Blaze ikke taler som et menneske, hvad gør han så?

LÆS OGSÅ: Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

Mennesker tillægger hundenes 'ord' for meget betydning

Ifølge Björn Forkman viser videoen et særegent træk ved huskyer - de kommer med mange lyde.

Søger man efter videoer af huskyer på Youtube, vil man da også finde utallige eksempler på huskyer, der både snakker og synger.

Eksempelvis viser videoen herunder, der er set af over 22 millioner mennesker, hunden Mishka, som ifølge hundens ejer kan sige 12 forskellige ord, heriblandt 'Obama', 'hungry', 'hello' og 'I love you'. 

Men selvom det virker overbevisende, når Mishka snakker, er det altså ikke andet end tilfældige lyde, som vi mennesker tillægger mere mening, end de egentlig har.

I videoen her er Mishkas 12 ord klippet sammen i én lang video. Det er svært ikke at lade sig overbevise af den nuttede husky. (Video: gardea23)

Sådan lyder tolkningen fra Björn Forkman:

»Jeg tror, at alle hundeejere på et eller andet tidspunkt har været ude for, at deres hund har 'sagt' noget. Men det siger nok mere om os, end det gør om dem,« griner han.

Ovenstående video viser altså ikke en husky, der efterligner menneskets tale og siger 'nej'. Den viser til gengæld en husky, der bruger sin naturlige udtryksform i både krop og tone, når den er utilfreds.

LÆS OGSÅ: Mennesker har gjort hunde hjælpeløse

Hunde kan forstå os, selvom de ikke forstår ord

Selvom hunde altså ikke kan tale, kan de dog godt forstå mennesker - omend ikke lige på den måde, som man umiddelbart skulle tro, fortæller Björn Forkman.

Hundene forstår nemlig ikke betydningen af ordene. Eksempelvis forstår Blaze formentlig ikke, at dens ejer siger 'Nu skal du til en kennel'. Blaze kan derimod have lært at forbinde visse ord med visse ting. Siger man 'ud' eller 'mad', så kan hunden godt vide, hvad det enkelte ord betyder, men 'Nu skal du til en kennel' og 'Du skal ikke til en kennel' er det samme i ørene på en hund.

Til gengæld er hunde ufatteligt gode til at aflæse menneskers kropssprog. De er ifølge Björn Forkman langt bedre til at aflæse vores kropssprog, end vi er til at aflæse deres.

Så selvom Blaze ikke har nogen som helst idé om, hvad dens ejer siger, er den ikke et øjeblik i tvivl om, hvad der skal til at ske. 

»Det er slet ikke nødvendigt, at den forstår, hvad ejeren siger til den. Det kan den ganske glimrende aflæse i hans kropssprog,« fortæller Björn Forkman.

Det lader altså til, at der ikke er noget ekstraordinært ved Blaze, men derfor er det nu alligevel en sød video, som godt kan tåle, at man ser den en gang til.

LÆS OGSÅ: Sådan viser hunde følelser med forskellige ansigtsudtryk

Få flere sjove historier om hunde og andre dyr

Kan du - som en stor del af redaktionen her på Videnskab.dk - ikke få nok af søde, hjertevarmende og nuttede dyr, der gør mærkelige ting og sager eller opfører sig som os mennesker, har vi samlet en lille håndfuld artikler, du kan få tilfredsstillet dit behov med.

Blandt andet kan du se denne hjertevarmende video af en heltemodig hund, der efter tsunamien i Japan vogter over sin sårede ven. Artiklen 'Hunden er hundens bedste ven' handler blandt andet om, hvorvidt dyr overhovedet har følelser. 

Du kan også læse denne sjove forskningshistorie, der handler om, hvad hunde tænker om mennesker. Her viser resultaterne af forskningen blandt andet, at dyr elsker mad lige så meget, som de elsker mennesker.

Du kan også finde ud af, hvad hunde tænker om andre hunde. De kan nemlig blive misundelige på hinanden. Det viser forskningen, der ligger til grund for artiklen 'Hunde føler misundelse'.

Det kan også være, at du føler misundelse over, at din hund er meget bedre til at aflæse dit kropsprog, end du er til at aflæse dens. I så fald kan her du få nogle tip til, hvordan du bedre kan aflæse din hund. I artiklen 'Sådan ser du, om din hund er glad for at se dig' kan du blandt andet lære at aflæse din hunds ansigtsudtryk.

Er du mere til katte, end du er til hunde, skal du heller ikke snydes. Her er to artikler om hvorfor katte elsker papkasser, og om hvordan og hvorfor katte spinder.

Slutteligt har du også muligheden for at høre andre dyr tale. I artiklen 'Hør en hval tale som et menneske' siger en hval 'idiot' og i 'Elefant taler menneske-sprog' har en elefant lært at tale koreansk. Og i artiklen Papegøjer bruger lyde, ligesom mennesker bruger navne kan du blive klogere på, hvordan papegøjer bruger deres evne til at imitere lyde til at skabe individuel kontakt.

Du kan også følge Videnskab.dk på Instagram, hvor vores kærlighed til dyr - og ikke mindst til videnskab og forskning forbundet med dyr - også skinner igennem fra tid til anden.

LÆS OGSÅ: Lufter du din hund nok?

LÆS OGSÅ: Det får din hund ud af at se fjernsyn

LÆS OGSÅ: Er min hund racist?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk