Video-foredrag: Vi overskrider Jordens kapacitet
Se professor Kevin Noone give en opdateret status på Jordens tilstand ved stor dansk jubilæums-konference.

Sidste uge var en lang række af landets fremmeste tekniske og naturvidenskabelige forskere samlet på Danmarks Tekniske Universitet for at diskutere, hvordan videnskaben kan udvikle løsninger på globale økologiske udfordringer.

Anledningen var 75 års jubilæet for stiftelsen af Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV, som arbejder på at skabe bro mellem forskning og erhvervsliv. Og netop mikset af forskning og forretning inden for grønne tekniske løsninger var til debat: Kan de teknologiske løsninger på de globale problemer samtidig være en vækstmotor fra Danmark?

Noget entydigt svar kunne konferencen ikke byde på. Men der var bred enighed om, at Danmark helt sikkert har nogle stærke kort på hånden inden for grøn teknologi, og konferencen var fuld af indsigtsfulde indlæg om konkrete løsninger og strategier for samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv.

30 minutters kodensat af globale udfordringer

En af de første foredragsholdere var Kevin Noone, professor ved Stockholm Resilience Center, som startede dagen med at forklare, hvorfor vi mennesker truer Jordens ellers stabile økologiske tilstand.

Foredraget er en pædagogisk indføring i de centrale problemstillinger som global opvarmning, overfiskeri, iltsvind og fødevaremangel.

Det varer en halv time og er på engelsk, men hvis man er indstillet på det, så får man til gengæld et spændende kondensat at de miljømæssige udfordringer set med globale briller.

Se flere indlæg fra konferencen på ATV's jubilæumsside på YouTube.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.