Vandholdige mineraler fundet på asteroiden Vesta
Målinger lavet med NASA-sonden Dawn viser, at der findes vandholdige mineraler på asteroiden Vesta.

 

For nylig forlod NASA-rumsonden asteroiden Vesta efter at have kredset om den store asteroide i mere end et år. Vesta er det tredjestørste medlem af asteroidebæltet mellem Mars' og Jupiters baner.

Under sit ophold i kredsløb om Vesta har Dawn optaget en masse billeder og lavet en stor mængde målinger.

Ud fra nogle af disse målinger har forskere nu afsløret, at der findes vandholdige mineraler på asteroiden.

Resultaterne er netop publiceret i det anerkendte forskningstidsskrift Science.

Brint er tegn på vand

Målingerne har ikke set vandet direkte, men har afsløret tilstedeværelsen af grundstoffet brint, der med størst sandsynlighed findes i form af hydroxyl eller vand bundet til mineraler i Vestas overflade.

I galleriet herover kan du blandt andet se et kort, som viser fordelingen af brint på Vesta. De røde områder har det højeste indhold af brint, mens de blålige områder er de brint-fattigste.

Kortet dækker hele asteroiden fra nord (øverst) til syd (nederst). De prikkede linier viser de to største nedslagskratere på Vesta - Rheasilvia og Veneneia.

Kosmisk stråling registreret

Krateret Marcia er markeret med X. I dette krater viser Dawns billeder at der er fordybninger i terrænet, som formentlig er skabt ved at flygtige - formentlig vandholdige - materialer er 'kogt af'.

Lignende strukturer ses andre steder på Vesta, men er bedst bevaret i Marcia-krateret.

Kortlægningen af brint på Vesta er lavet med et instrument, der registrerer karakteristisk udsendelse af gammastråling og neutroner (neutrale kernerpartikler), der skydes ud, når brint og andre grundstoffer rammes af energirige partikler fra rummet - såkaldt kosmisk stråling.

I denne video fra NASA/JPL-Caltech kan du se en animation af brint-forekomsterne på kæmpeasteroiden Vesta.

 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk