Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Vacciner får fiskeorganer til at klistre sammen
Forskere vil bruge stoffer fra menneske-vacciner til at forbedre vacciner til fisk i dambrug og havbure. I dag kan fiskevaccinerne have meget ubehagelige bivirkninger for fiskene, der risikerer sammenklistrede organer, misfarvninger og lavere vækst.

Her ses vaccinationen af en fisk. (Foto: Ctorrear/Fundacion Ciencia Para la Vida)

Her ses vaccinationen af en fisk. (Foto: Ctorrear/Fundacion Ciencia Para la Vida)

Når opdrættere avler fisk i enten dambrug eller havbure, er det nødvendigt at vaccinere fiskene for at sikre, at en sygdom ikke slår dem allesammen ihjel.

Desværre har nogle af vaccinerne bivirkninger, som kan give fiskene alvorlige lidelser, såsom sammenfiltrede organer og lavere vækst. Det er selvfølgelig skidt for fiskeavleren - og i særdeleshed for fiskene selv. På bundlinjen kan det betyde økonomiske tab på millioner af kroner.

Derfor vil en dansk forsker nu gøre vacciner til fisk bedre og med færre bivirkninger.

Det vil han, ganske enkelt, gøre ved at lave fiskevacciner med nogle af de samme stoffer, som også bruges i vacciner til mennesker.

»Når vi er færdige, skulle vi gerne stå med en vaccine med få eller slet ingen bivirkninger, der samtidig beskytter bedre mod sygdomme, end vaccinerne gør i dag. Det vil være en klar forbedring af vilkårene for fiskene og samtidig have potentialet til at minimere tab ved sygdomsudbrud i dambruget for fiskeavleren,« fortæller postdoc ved Københavns Universitet Kasper Rømer Villumsen, der med støtte fra Det Frie Forskningsråd skal bruge de næste tre år på at realisere drømmen om bedre vacciner til fisk.

Derfor vaccinerer man fisk

Dambrug er i dag en kæmpe industri, der omsætter for milliarder af kroner om året.

Derfor bliver alle trusler mod fiskenes ve og vel taget meget seriøst, da et tab på blot få procent af antallet af fisk i dambruget kan betyde en økonomisk forskel i udbytte på mange millioner kroner for dambrugsejeren.

Blandt disse trusler hører bakterie- og virusinfektioner til øverst på listen.

Fakta

Kasper Rømer Villumsen har modtaget en beviling på 3.536.754 kroner fra Det Frie Forskningsråd til projektet 'LOW-TOX: Enabling Highly Efficient, Low-Toxicity Fish Vaccines'

Infektionerne har nemlig særdeles gode muligheder for at brede sig i dambrug, da fiskene ofte lever meget tæt, og på den måde kan én inficeret fisk blive til mange inficerede fisk i løbet af meget kort tid.

»Derfor har man i de senere årtier vaccineret mod en lang række af de mest almindelige og mest skadelige virus og bakterier, blandt andet ved brug af injektionsvacciner,« siger Kasper Rømer Villumsen.

Problemer med tilsætningsstoffer

Problemet med de eksisterende fiskevacciner er deres opbygning.

Foruden hele eller dele af bakterier eller virus indeholder injektionsvacciner typisk mineralske olier for at kickstarte og styrke immunforsvarets reaktion på mikroorganismerne (se faktaboks).

Men disse mineralske olier kan medføre problemer for fiskene. De leder specielt til problemer i bughulen, hvor de både kan give misfarvninger af forskellige organoverflader og få organerne til at klistre sammen.

I studier fra Norge er de mineralske olier også blevet koblet sammen med autoimmune reaktioner i fiskene samt lavere vækst.

Men selvom de mineralske olier kan være skadelige for fiskene, er konsekvenserne af et sygdomsudbrud stadig langt mere alvorligt, og derfor vaccinerer man fortsat med vacciner, der indeholder de skadelige olier.

»Derfor er det oplagt at finde ud af, hvordan vi kan vaccinere fiskene uden at bruge de traditionelle hjælpestoffer og måske endda gøre vaccinerne mere effektive,« siger Kasper Rømer Villumsen.

Vacciner kickstarter immunforsvarets reaktion

Fakta

I vacciner kan der tilsættes en såkaldt adjuvans, der får immunforsvaret til at reagere mere kraftigt på de dele af vaccinen, der indeholder bakterie- eller viruselementer. Denne adjuvans kan blandt andet fungere ved at indkapsle bakterie- og viruselementer i en lille dråbe, som frigiver elementerne langsomt over tid, så immunforsvaret får ekstra god til at lære delene at kende. Derved kan immunforsvaret opbygge en bedre immunreaktion mod bakterierne til en dag, når den møder dem senere hen.

I vacciner til fisk benyttes der ofte mineralske olier som adjuvans, men de har uhensigtsmæssige bivirkninger. I vacciner til mennesker er adjuvanserne til gengæld langt mere avancerede end de mineralske olier. Her er adjuvanserne designet til at få immunforsvaret til at opbygge den maksimale immunrespons mod bakterierne eller virus, mens de samtidig kun giver en meget lille risiko for bivirkninger.

I sit forskningsprojekt har Kasper Rømer Villumsen indgået et samarbejde med landets førende vaccineeksperter fra Statens Serum Institut.

På Statens Serum Institut har forskerne årtiers erfaring i at gøre vacciner mere skånsomme for kroppen og samtidig gøre dem stærkere og mere beskyttende mod sygdomme.

Forskernes succes hænger blandt andet sammen med udvikling af de stoffer i vaccinerne, som skal kickstarte immunforsvarets reaktion. Disse stoffer er gennem mange års forskningsarbejde optimeret til at minimere bivirkninger og samtidig maximere effekten ved vaccination.

Netop disse egenskaber skal Kasper Rømer Villumsen forsøge at overføre til fiskevacciner.

»Målet er at skifte hjælpestoffer som mineralske olier ud med langt mere avancerede stoffer, der ikke gør skade på fiskene. Samtidig kan brugen af disse stoffer være med til at gøre vaccinens beskyttende effekt mod sygdomme stærkere, da de mere målrettet øger immunreaktionen på dele af virus eller bakterier,« forklarer Kasper Rømer Villumsen.

Håber på vaccine om tre år

Under de tre år, som forskningsprojektet er sat til at vare, skal Kasper Rømer Villumsen, i samarbejde med Statens Serum Institut, udvikle en ny fiskevaccine mod bakteriesygdommen furunkulose, der er blandt de største trusler, når det kommer til fiskesygdomme.

Furunkulose er opkaldt efter dens evne til at danne bylder under huden på fiskenes, og fiskene ender ofte med at dø af infektionen.

Kasper Rømer Villumsen håber på, at han om tre år kan stå med en vaccine, der kommer til at sætte helt nye standarder for vacciner til fisk.

»Det store mål er, at vi får lavet en vaccine, der både er mindre skadelig for fiskene og samtidig beskytter dem bedre mod furunkulose. Samtidig kan selve forskningsarbejdet blive en guidesnor til, hvordan vi kan få lavet mere effektive og skånsomme vacciner til fisk generelt,« fortæller Kasper Rømer Villumsen.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.