Ukendt parasit gennemhuller fisk som et projektil
Danske forskere har opdaget en hidtil ukendt parasit, der angriber hellefisk ved at gennemhulle fileten. Fisken ser nærmest ud, som om den er blevet beskudt med en riffel

Den nyopdagede parasit laver mystiske huller i hellefisk. Problemet blev opdaget af grønlandske fiskere, og forskerne ved stadig ikke, hvor almindelig parasitten er. »Der skal flere prøver til for at afgøre, om parasitten også findes i hellefisk andre steder i verden. Men hellefisken forekommer i et stort område i Nordatlanten – lige fra Nordnorge til Stillehavet. Og da den lever på mange hundrede meter dybt vand og skal fanges med langliner, bliver det ikke helt nemt at undersøge,« siger Kurt Buchmann, der står bag undersøgelsen. (Foto: Kurt Buchmann)

Den nyopdagede parasit laver mystiske huller i hellefisk. Problemet blev opdaget af grønlandske fiskere, og forskerne ved stadig ikke, hvor almindelig parasitten er. »Der skal flere prøver til for at afgøre, om parasitten også findes i hellefisk andre steder i verden. Men hellefisken forekommer i et stort område i Nordatlanten – lige fra Nordnorge til Stillehavet. Og da den lever på mange hundrede meter dybt vand og skal fanges med langliner, bliver det ikke helt nemt at undersøge,« siger Kurt Buchmann, der står bag undersøgelsen. (Foto: Kurt Buchmann)

Hellefisken kendes af de fleste fiskeglade forbrugere, og den populære spisefisk kommer ofte på mange frokostborde, når det skal være ekstra lækkert.

Men hellefiskens pæne skiver og fine tekstur er måske ikke en selvfølge fremover. Under fileteringsarbejdet opdagede nogle grønlandske fiskere nemlig for nyligt, at nogle af fiskene var fulde af mystiske, skudlignende huller.

De besynderligt angrebne fisk blev sendt til Laboratoriet for Akvatisk Patobiologi på Københavns Universitet, hvor forskerne undersøgte hullerne nærmere.

Resultatet viste, at hellefisken var inficeret med en hidtil ukendt parasit, der laver cirkelrunde huller i fiskens muskulatur.

»Ved første øjekast var det ikke til at se, hvorfor hullerne var opstået, men da jeg kiggede nærmere på dem gennem et mikroskop, kunne jeg se, at hullerne faktisk bestod af brusk, hvori der levede millioner af bittesmå parasitter af en hidtil ukendt type,« fortæller den ledende forsker bag undersøgelsen, Kurt Buchmann, professor, Laboratoriet for Akvatisk Patobiologi, Sektion for Biomedicin, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet.

Hullerne går direkte gennem kødet

Hullerne i fisken opstår ifølge Kurt Buchmann, fordi parasitten angriber brusk-elementer i fiskens skelet.

Brusken reagerer på infektionen ved at svulme gevaldigt op og blive til lange, runde cylindre, der går direkte gennem fiskens muskler og får den til at se gennemhullet ud. Derfor har forskerne givet parasitten tilnavnet ’projektilparasitten’.

»Cylindrene går hele vejen gennem fisken, svarende til at der for eksempel gik en knogle hele vejen igennem armen eller låret på et menneske. Fisken dør ikke akut af det, men den lever formentlig et dårligt liv og bliver meget stiv i kroppen af angrebet,« forklarer Kurt Buchmann.

Parasitten er flere millioner år gammel

Parasitten er ikke tidligere beskrevet af hverken fiskeforskere eller parasitforskere, men dens form afslører, at den er af typen Myxobulus – en parasit, der er kendetegnet ved at være meget lille og rund.

»Men eftersom Myxobulus aldrig tidligere er blevet set i hellefisk, vidste vi, at der måtte være tale om en helt ny art inden for Myxobulus. Og nærmere undersøgelser af DNA viste da også, at den nyopdagede projektil-parasit ikke var at finde i gen-banken for parasitter. Desuden var den meget fjerntstående fra alle kendte arter af parasitter,« siger Kurt Buchmann.

Fakta

Parasitten har fået det videnskabelige navn Myxobulus Groenlandicus, fordi dens form minder om en kendt parasit ved navn Myxolubus.

Parasitten efterlader en masse små sporer i fisken. Sporerne har tråde, der kan bruges til at inficere andre dyr, hvis fisken dør, og sporerne kommer ud i havmiljøet.

Herefter bliver sporerne sandsynligvis overført til andre smådyr, såkaldte ’mellemværter’. F.eks. orme på havbunden, der spiser den døde fisk.

Ormene afgiver så nye sporer, der kan trænge ind i andre hellefisk, når de er helt små.

Selv om projektil-parasitten hidtil har været helt ukendt, er den ikke opstået for nyligt.

»Den har sandsynligvis eksisteret i millioner af år – den er bare ikke blevet opdaget af videnskaben før nu.«

Ikke farlig for mennesker

Parasitten gør det fine fiskekød lidt mindre appetitligt at se på, men Kurt Buchmann indskærper, at den ikke er farlig for mennesker.

»Bortset fra at parasitten kan give fiskeren og industrien lommesmerter gennem en forringet indtjening fra de inficerede fisk, kan parasitten ikke smitte mennesker overhovedet. Den type parasitter har aldrig nogensinde vist sig at kunne inficere mennesker, men kun lavtstående dyr,« forsikrer han.

Epidemi er ikke på trapperne

Forskerne ved stadig meget lidt om parasitten, og hvordan den smitter. Alligevel mener Kurt Buchmann ikke, at parasitten bør give anledning til frygt for, at hellefisk - eller andre fisk - står over for en smitsom epidemi.

»Nej, det håber jeg sandelig ikke. Vi kan selvfølgelig endnu ikke sige med sikkerhed, at parasitten ikke kan smitte andre fisk. Vi ved dog, at mange parasitter af en eller anden grund bedst kan lide specifikke typer af fisk,« siger han.

Der skal dog flere prøver til, før man kan afgøre mere præcist, hvor udbredt parasitten er.

»Hellefisken findes i et ret stort område i Nordatlanten, lige fra Nordnorge til Stillehavet. Derfor er det ikke umuligt, at hellefisk flere steder i verden slæber rundt på parasitten. Men nej, ind til videre ser det ikke ud til, at hellefisken står over for en alarmerende katastrofe,« beroliger Kurt Buchmann.

Fiskeglade forbrugere skal heller ikke være bekymrede for, om hullerne påvirker hellefiskens delikate smag.

»Dette er blot fiskeverdenens svar på schweizerosten. Så spis blot lystigt videre udenom hullerne,« slutter Kurt Buchmann.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk