Godmodig kæmpeflue har snyltet sig til tops
De ligner humlebier, men bare rolig, de gør ikke noget. Kæmpefluen Harald er god af sig, men det var den ikke tidligere i sit liv.

Det gule hoved, størrelsen og den børste krop gør, at Haraldfluen kan forveksles med en humlebi. (Foto: Pernille Mølgaard Andersen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

Det gule hoved, størrelsen og den børste krop gør, at Haraldfluen kan forveksles med en humlebi. (Foto: Pernille Mølgaard Andersen, Naturhistorisk Museum, Aarhus)

På en skøn juliaften gør Danmarks største flue sin entré i blomsterfloret ved terrassen. Kæmpefluen Harald er med sin sine næsten 2 cm beundringsværdig, som den sidder der i blomsten og tager for sig af nektar og pollen.

Den er ikke til at overse med sit gul-orange hoved og en krop, der er tæt besat med børstelignende hår – især bagkroppen er godt udrustet. Ved første øjekast kan den forveksles med en humlebi – godmodig og ufarlig.

Kæmpefluen Haralds dunkle fortid

Men ikke i alle livsstadier kan Harald bryste sig af at være en hyggelig fætter. Den er nemlig en snylteflue. Æggene lægges og udklækkes inde i en natsværmerlarve, der så udgør fluelarvens fadebur til den forpupper sig.

Harald kan have haft en fortid som parasit inde i f.eks. en egespinderlarve. Det en forholdsvis stor larve, men der skal jo også være plads til flere stadier i en fluelarves udvikling.

Der er tætte relationer mellem liv og død derude.
 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.