Tsunami-følger set fra rummet
NASA's Terra-satellit har lavet optagelser, der viser virkningen af tsunamien skabt af det voldsomme jordskælv, der ramte Japan 11. marts.

En del af Japans nordøstlige kyst før (til venstre) og efter tsunamien. (Foto: NASA/GSFC/LaRC/JPL)

Fordelen ved satellitter er, at de i bogstaveligste forstand har det store overblik. I forbindelse med naturkatastrofer eller ekstreme naturfænomener kan de derfor give værdifulde informationer, der er vanskelige eller umulige at indsamle på andre måder. 

Således viser billeder fra NASA's jordovervågningssatellit Terra virkningen af den tsunami, der ramte Japan i fredags efter det voldsomme jordskælv.
Skælvet, der målte 8,9 på Richter-skalaen, havde epicenter ca. 130 km øst for byen Sendai på Japans nordøstlige kyst. Billederne her viser en del af kysten før (til venstre) og efter tsunamien ramte. 
Billedet før tsunamien er optaget 16. marts 2001, mens billedet efter er optaget i lørdags, 12. marts, kl. 02:30 dansk tid (10:30 lokal tid).
Fra top til bund strækker billederne sig fra et punkt lige nord for Abukuma-floden (ca. 21 km syd for Sendai) til et punkt syd for byen Minamisoma (70 km syd for Sendai). Billederne viser, at vandet fra tsunamien er trængt mere end fire kilometer ind i landet. 
Billederne er optaget i infrarødt lys (varmestråling), der gør det lettere at se virkningen af tsunamien. I infrarødt lys fremstår områder med vegetation nemlig med rødlige farver, der står i tydelig kontrast til vands blålige farver. 
Det kan være svært at se nuancerne på det lille billede, men du kan se en større version hos NASA.