Teorier om ulveudsætninger florerer også i Tyskland
I sidste uge fremsatte tre jægere teorien om, at de danske ulve ikke er naturligt indvandrede - i så fald kan man retfærdiggøre at skyde dem, lyder det. Nu florerer udsætningsteorierne også i Tyskland.

Kun få dage efter sidste uges lancering af hjemmesiden ’Ulvefrit.dk’, fremsatte de tre jægere, der er initiativtagere til underskriftindsamlingen, i medierne en påstand om, at der skulle være udsat ulve i Danmark. (Foto: Colourbox)

Kun få dage efter sidste uges lancering af hjemmesiden ’Ulvefrit.dk’, fremsatte de tre jægere, der er initiativtagere til underskriftindsamlingen, i medierne en påstand om, at der skulle være udsat ulve i Danmark. (Foto: Colourbox)

 

Kun få dage efter sidste uges lancering af hjemmesiden ’Ulvefrit.dk’, hvis erklærede formål er ’at samle underskrifter mod fritlevende ulve i Danmark’, fremsatte de tre jægere, der er initiativtagere til underskriftindsamlingen, i medierne en påstand om, at der skulle være udsat tre par ulve i Danmark.

Skulle ulvene være udsatte og ikke naturligt indvandrede, kan man retfærdiggøre at skyde dem.

Også syd for grænsen florerer denne slags teorier. Den tyske ulveforsker Ilka Reinhardt fra forskningsinstitutionen Wildbiologisches Büro LUPUS i delstaten Sachsen beskriver situationen som følger:

»Alle steder, hvor ulve vender tilbage, fortælles der historier om, at de skulle være udsatte. I Svejts siges det, at ulve er blevet udsat fra helikopter, mens de i Tyskland skulle være blevet sluppet løs fra biler - de bliver omtalt som Kofferraum-Wölfe(bagagerumsulve).«

En ung ulv vandrede 1.550 km

Ilka Reinhardts forskningsinstitution er selv blevet beskyldt for at udsætte ulve i Tyskland.

I 2009-2010 undersøgte de, hvor langt unge tyske ulve vandrer, når de forlader deres forældre territorium, ved at udstyre seks unge ulve med GPS-radiohalsbånd, så man via satellit kunne følge deres færden.

Et af individerne, en et-årig han, tilbagelagde på 47 dage over 1.550 kilometer og endte i Hviderusland.

Det blev af ulvemodstandere taget som bevis for, at den pågældende han i virkeligheden måtte være blevet fanget i Hviderusland og udsat af forskerne i Tyskland, men nu vendte tilbage til sit hjem.

Er ulvene i Lausitz hemmeligt udsatte?

Er de 40 ulve hemmeligt udsatte i Lausitz? I så fald kan det bedre retfærdiggøres at skyde dem, lyder det fra flere jægere.

Som i Danmark udryddede man i Tyskland ulven tilbage i 1800-tallet.

Men i år 2000 ynglede det første vilde ulvepar i Tyskland i omkring 150 år, nærmere bestemt i Lausitz-regionen i Østtyskland. De kom fra Polen, hvor en stor ulvebestand findes, og hvor ulvene i årene forinden havde etableret sig tæt på grænsen til Tyskland.

Snart fulgte flere polske ulve ind i Tyskland, og i løbet af små 10 år havde man allerede en pæn bestand i Lausitz.

Men ulvemodstandere påstod, at de tyske ulve i virkeligheden var blevet udsatte, og en stor artikel i avisen BILD stillede spørgsmålet: »Er 40 ulve blevet hemmeligt udsat i Lausitz?«

 

Sået tvivl om DNA-analyser

Ilka Reinhardt fortæller, hvordan selv resultater af DNA-analyser bliver forkastet af skeptikerne:

»Da der blev fremlangt DNA-bevis for, at de tyske ulve kom fra Polen, blev der sat spørgsmålstegn ved undersøgelserne, fordi analysen blev foretaget af et polsk DNA-laboratorium. Nu er det et tysk DNA-laboratorium, der står for analyserne, men det forhindrer stadig ikke, at der bliver sået tvivl om resultaterne.«

Der er dog rent biologisk betragtet intet som helt overraskende eller mærkeligt ved, at vi nu får tyske ulve på besøg, præcis som de gør det i Holland og Belgien.

I vores del af Europa oplever vi i disse år det, som man har set masser af eksempler på andre steder, både i resten af Europa og Nordamerika:

At hvis ulven får lov, så er den usædvanlig dygtig til at vende tilbage til områder, hvor den før har levet. At vi fik tyske ulve til Danmark var kun et spørgsmål om tid.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.


Det sker