Supertungt sort hul fortærer en kæmpeplanet
For første gang nogensinde har astronomer opdaget et sort hul, der opsluger en mulig kæmpeplanet.

En illustration af den kæmpeplanet der opsluges af det supertunge sorte hul. (Kilde: ESA)

En illustration af den kæmpeplanet der opsluges af det supertunge sorte hul. (Kilde: ESA)

Sorte huller er svære at finde, men når de indfanger materiale fra omkringliggende stjerner eller planeter, lyser dette materiale op, og dette kan astronomerne observere.

Det supertunge sorte hul, der ligger i galaksen NGC 4845, 47 millioner lysår væk, har opslugt noget, astronomerne mener enten er en brun dværg eller en stor gasplanet.

Det sorte hul har ikke spist op

Det er første gang, astronomer har observeret noget mindre end en stjerne blive opslugt af et sort hul. Men det sorte hul har ikke 'spist op' - kun omkring 10 procent af objektets masse er blevet indfanget af det sorte hul, mens den tættere kerne nu kredser rundt om det sorte hul.

Læs også: Kæmpe gassky bliver 'spist' af sort hul

Det ses ofte at sorte huller indfanger materiale, der langsomt falder ind, mens det kredser om det sorte hul.

Omkring Mælkevejens centrale sorte hul kredser en gassky, der højst sandsynligt vil blive indfanget senere i 2013.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker