Sponseret af Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et selvejende universitet med uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation.  

Sunde fisk er kvalitetsfisk
Kødet i fisk bliver dårligere, hvis fisken er syg. Forskere vil studere fiskenes immunforsvar og forhindre sygdom i hav- og dambrug

Kødet fra sunde fisk er bedre end kødet fra syge. (Foto: Colourbox)

Kødet fra sunde fisk er bedre end kødet fra syge. (Foto: Colourbox)

Syge dambrugsfisk får dårligere kødkvalitet, mener forskere fra DTU Aqua. I projektet FIFI, Fish Diseases and Fish Quality undersøger de fiskenes immunsystem for at udvikle vacciner og foder, der kan stimulere immunforsvaret og holde sygdomme på afstand.

Projektet skal give bedre kvalitet og bedre indtjening for dam- og havbrug - blandt andet ved at udvikle metoder der gør, at dokumentationen for, at fiskene ikke har været syge, udløser en højere pris for produkterne.

Kvalitet og fiskesundhed

Når man åbner en pakke røget fisk, kan der sive en rødlig væske ud fra nogle fileter, mens andre er helt tørre.

»Fiskene kan være fra samme dambrug og have samme ophav, så forskellen skyldes ikke arv eller miljø,« forklarer Michael Engelbrecht, der er seniorforsker ved DTU Aqua.

»Vi mener, det kan skyldes bakterieinfektioner, som gør, at nogle af muskelcellerne dør, så der dannes arvæv, eller nogle af muskelcellerne udvikler sig anderledes.«

Et eksempel på en sådan sygdom er 'vintersår', der hærger i norske havbrug.

Den kan ødelægge store dele af fiskens muskelvæv.

Højere væsketab

Forskerne mener, der er sammenhæng mellem helingen af muskelskader og vævets evne til a binde vand, hvilket kan resultere i et forøget væsketab fra de røgede fileter.

For at undersøge hvordan musklerne heler, har forskerne bedøvet fisk og ødelagt muskulaturen med sterile nåle.

Dermed simuleres den ødelæggelse, der kan forekomme ved en bakterieinfektion. Foreløbige analyser viser, at der er store forskelle på de proteiner, der udtrykkes i beskadiget og ubeskadiget muskelvæv fra samme fisk.

Det kan forklare forskelle mellem fisk med forskellig sygdomshistorik. Samtidig er fisk, der er blevet inficeret med typiske 'børnesygdomme' og behandlet med antibiotika, blevet udsat i et havbrug under kontrollerede omstændigheder.

Fiskene skal til efteråret testes sensorisk og røges for at kontrollere, om vægttabet er større end hos raske fisk.

Kontakt til forskningen

Fiskene går indtil da i havbrug, der tilhører Lars Birger Nielsen, som i Bisserup, mellem Næstved og Skælskør, specialiserer sig i fisk, der hverken får antibiotika eller syntetisk farve i foderet. For ham er det vigtigt at holde kontakten til forskningen:

»Jeg vil levere et kvalitetsprodukt, og det betyder også, at fisken skal være sund,« siger han.

»Vi har en ide om, at en sammenhæng mellem fiskenes opvækst og kødets kvalitet - og det er vigtigt for os at kunne forklare til de dambrugere, vi køber fiskene fra.«

Lars Birger Nielsen er med en baggrund som cand. techn. soc. ikke en typisk havbruger, men forklarer, at der efterhånden er flere, der går op i kvalitet, og som derfor dels suger al den tilgængelige viden til sig, dels er meget opmærksomme på fiskenes opvækstbetingelser i dam- og havbrug.

Vaccination og immunstimulerende foder

Sygdommene i dambrug opstår først og fremmest, fordi produktionen er intensiv: Jo flere fisk, jo flere sygdomstilfælde.

Nogle af de metoder, forskerne ser på, er vaccinationer, der foretages i forbindelse med sorteringen, og stimulering af fiskenes immunforsvar gennem fodringen, forklarer Michael Engelbrecht:

»Hvis man fodrer med foder, der stimulerer immunforsvaret op til de perioder, hvor fiskene er mest følsomme over for infektioner, kan man reducere mængden af sygdomsudbrud«.

Det er fx i forbindelse med sorteringen eller ved høje temperaturer, hvor visse sygdomsfremkaldende bakteriers levevilkår er forbedrede. Michael Engelbrecht deltager i et EU-projekt, hvor man fodrer karper med foder tilsat glucaner, en slags polysaccharider, som har vist sig at stimulere immunforsvaret.

Glucanerne skal imidlertid kun i foderet i de følsomme perioder - ellers vænner immunforsvaret sig til stimuleringen, og glucanerne mister deres indvirkning på immunsystemet.

Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.


Det sker