Stor gassky på kollisionskurs med Mælkevejens sorte hul
Verdens forskere venter i spænding på, at en sky af gas og støv vil falde ind i Mælkevejens sorte hul om nogle måneder.

Her ses et billede af Mælkevejens sorte hul, Saggitarius A*, taget med en række forskellige observationer med Swift-rumteleskopet. (Foto: Natalie Degenaar)

Her ses et billede af Mælkevejens sorte hul, Saggitarius A*, taget med en række forskellige observationer med Swift-rumteleskopet. (Foto: Natalie Degenaar)

En enorm sky af gas og støv vil inden for de næste par måneder begynde at falde ind i Mælkevejens centrale sorte hul. Forskerne har allerede teleskoperne klar til at tage billeder af denne sjældne begivenhed.

I 2003 så forskerne noget, der så ud til at være en stor sky af gas (den fik senere navnet G2), der var på kollisionskurs med Mælkevejens sorte hul, der bærer navnet Sagittarius A*.

Denne kollision er forudset til at finde sted i marts måned i år, og selvom forskerne har set disse begivenheder i fjerne galakser, er det sjældent at se dem så tæt på os.

Mælkevejens sorte hul får et måltid

Sorte huller lyser ikke, og det gør dem meget svære at se. Men når materiale bliver trukket ind i et sort hul, lyser det op på sin vej ind mod det, og dette kan forskerne se og studere. Lyset kan nemlig give ny viden om, hvilke mekanismer der foregår inde i det sorte hul.

Saggitarius A* er meget svagt, der falder ikke meget materiale ned i det, og det gør det notorisk svært at observere. Saggitarius A* er 4.000 gange svagere, end forskere forventer, at et sort hul af denne type normalt bør være. Dette vil dog ændre sig, når G2 falder ind i det sorte hul.

G2 er en stor sky med en masse på mere end 10 gange Jordens, og der er måske mere end støv gemt inde i skyen.

Forskerne står klar til at observere

Det ér muligt, at der gemmer sig en stjerne, der ikke er færdigudviklet, inde i G2-skyen, men denne vil være så lille og svagtlysende, at den ikke kan observeres med nutidens teleskoper.

En ting er dog sikkert - forskerne står klar til at se Mælkevejens sorte hul få sig et stort måltid.

Herunder kan du se videoen, hvor forskerne taler om 'måltidet'.

Video: Space

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.