Stor flod fundet på Saturns største måne, Titan
Rumsonden Cassini har afsløret et flodsystem på Saturns største måne, der minder om en miniudgave af Nilen.

En del af det store flodsystem på Titan set med Cassini-sondens radar. (Billede: NASA/JPL-Caltech/ASI)

Saturns største måne, Titan, er det eneste sted i Solsystemet ud over Jorden, hvor vi har fundet væske på overfladen.

På Jorden er det vand, der flyder, men på grund af den lave temperatur på Titan (ca. -180 grader Celsius) er det her flydende kulbrinter som metan og ethan, der er på spil.

Ved hjælp af Cassini-sondens radar har forskerne tidligere kortlagt søer af kulbrinter, og nu har sondens observationer også afsløret et stort flodsystem, der minder om en miniudgave af Nilen.

Mens Nilen strækker sig omkring 6.700 km, så er det nyopdagede flodsystem på Titan kun godt 400 km langt. Billedet herover viser en del af flodsystemet (klik her for at se hele systemet).

Titans flod løber ud i hav lidt mindre med Middelhavet

Floden befinder sig ved Titans nordpol, hvor mange af den store, iskolde månes søer ligger.

Forskerne formoder, at flodlejet er fyldt med flydende kulbrinter, da radarobservationerne viser floden som meget mørk. På radarobservationerne er mørke områder jævne - som en væskeoverflade - mens lyse områder er mere ujævne. Radarobservationerne af floden blev lavet 26. september i år under Cassinis 87. tætte passage af Titan.

Floden løber ud i et hav ved navn Ligeia Mare, der størrelsesmæssigt ligger mellem Middelhavet og det Kaspiske Hav.

Det er ikke første gang Cassini har afsløret floder på Titan, men det nyopdagede flodsystem er det hidtil største, der er blevet set i så stor detalje på en anden klode end vores planet, Jorden. Cassini-sondens radarobservationer bidrager således på helt afgørende vis til at give os ny viden om iskolde Titan.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs nyt om fusionsenergi, som DTU med forsøgsreaktoren på billedet nedenfor - en såkaldt tokamak - nu er kommet lidt nærmere.


Det sker