Stjerner vidner om Mælkevejens kannibalistiske fortid
Et stykke uden for vores galakse Mælkevejen findes en gruppe stjerner, som kan måske fortælle os noget om vores galakses kannibalistiske fortid.

Denne illustration viser positionen af 'stjerneskallen' 80.000 lysår fra Mælkevejens centrum. (Foto: NASA, ESA and A. Field (STScI))

Denne illustration viser positionen af 'stjerneskallen' 80.000 lysår fra Mælkevejens centrum. (Foto: NASA, ESA and A. Field (STScI))

 

En gruppe af stjerner, der ligger som en skal om Mælkevejen, er måske rester fra en anden galakse, som engang er blevet opslugt af Mælkevejen.

Astronomer mener, at der før i tiden fandtes mange små galakser, der med tiden stødte sammen og dannede de større galakser, vi ser i dag.

Stjernerne er fundet ca. 80.000 lysår fra Mælkevejens centrum i den ydre halo (ring af lys om et objekt). Selvom Mælkevejen er en spiralgalakse, har man fundet tegn på, at der ligger en kugleformet halo af mørkt stof rundt om vores galakse.

Stjerner fortæller indirekte om mørkt stof

For at finde mere information om det mørke stof, bliver man nødt til at være kreativ, da man ikke direkte kan se det mørke stof.

Dog mener man, at det mørke stof interagerer med de stjerner, vi kan se, så ved at måle på dem kan man indirekte måle på det mørke stof.

Fakta

Universet består muligvis af en stor mængde usynligt stof, mørkt stof. Det fylder rummet mellem stjernerne og galakserne. Synlige himmellegemer som stjerner, planeter og galakser udgør kun ca. fire procent af den samlede mængde stof i universet. Langt den overvejende del regner mange forskere med består af mørkt stof og mørk energi.

Dette gjorde astronomerne ved at kigge på 13 stjerner, der ligger i haloen. Disse stjerner var nøje valgt ud på billeder fra Hubble Space Telescope, hvor der på hvert billede er mere end 100.000 stjerner.

Tegn på et sammenstød for længe siden

Disse stjerner bevægede sig dog ikke helt, som astronomerne havde ventet, da de ikke kun bevægede sig rundt om Mælkevejens centrum i den samme afstand, men faktisk også havde bevægelse både imod og væk fra Mælkevejens centrum.

Denne bevægelse tyder på et sammenstød mellem to galakser engang for længe siden.

Forskningsholdet vil nu prøve at undersøge disse stjerner yderligere og håber derved på at få mere information, om hvad der engang kan have været sket.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk